“Η λιτότητα θα επιδεινώσει την ευρωκρίση” επιμένουν Βρετανοί αναλυτές

“Η λιτότητα θα επιδεινώσει την ευρωκρίση” επιμένουν Βρετανοί αναλυτές

Στην ύφεση βυθίζεται η ευρωζώνη, με την κρίση χρέους να αποτελεί πλέον ορατή απειλή όχι μόνο για τις αδύναμες χώρες της περιφέρειας, αλλά για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, μακροπρόθεσμα ακόμη και τις πιο ισχυρές όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Γαλλία. Για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρικνώθηκε η οικονομία της ευρωζώνης, με το ΑΕΠ στο -0,1% στο τρίτο τρίμηνο. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian ζήτησε τη γνώμη γνωστών οικονομολόγων και αναλυτών του City, του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου. Ιδού τα σχόλιά τους.

«Για ορισμένες χώρες, ίσως τα χειρότερα να μην έχουν παρέλθει», προβλέπει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, οικονομικός αναλυτής της τράπεζας Berenberg, που επισημαίνει πως «τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η Ισπανία ή η Ελλάδα πιθανότατα θα οδηγήσουν τις χώρες αυτές σε βαθύτερη ύφεση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου και στις αρχές του 2013».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής αναλυτής της μεγάλης εταιρείας ερευνών αγοράς Markit. «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, γεγονός που δεν θα αλλάξει τη στάση της ΕΚΤ. Ο ίδιος ο πρόεδρος της, ο Μάριο Ντράγκι, έχει πει πως η τράπεζα είναι ενήμερη ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι αδύναμη και θα παραμείνει έτσι για ένα χρονικό διάστημα, οπότε θα χρειαστεί να παρθούν ξεχωριστά μέτρα για κάθε χώρα που βρίσκεται σε ύφεση» λέει.

«Μπαίνουμε σε μια διπλή ύφεση η οποία είναι απολύτως αυτό-κατασκευασμένη», εκτιμά ο οικονομολόγος Πολ ντε Γκράουε, καθηγητής του London School of Economics, προσθέτοντας πως «η κρίση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά μεγάλης λιτότητας στις χώρες του Νότου και μιας ταυτόχρονης απροθυμίας του Βορρά να κάνει κάτι άλλο».

«Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι ότι η ύφεση στη νότια Ευρώπη επεκτείνεται αργά και σε άλλα κράτη. Αν παρατηρήσετε τους δείκτες, θα δείτε πως ακόμη και η Γερμανία ενδέχεται να μην έχει ποτέ ξανά την ίδια ανάπτυξη», τονίζει ο Μάρτιν βαν Βλίετ από την τραπεζικό κολοσσό ING.

«Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο δεν περιορίστηκε μόνο στα νότια κράτη της Ευρώπης, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την Ολλανδία και την Αυστρία. Βάσει αυτών των δεδομένων και των εκτιμήσεων για συνέχιση της ύφεσης και το τέταρτο τρίμηνο του έτους, πλέον είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο της από 0,75% στο 0,50%, ίσως και εντός του Δεκεμβρίου», σχολιάζει ο Χάουαρντ Αρτσερ, αναλυτής από την εταιρεία οικονομικών αναλύσεων IHS Global Insight.

«Απολύτως αναμενόμενα» χαρακτηρίζει τα στοιχεία της Eurostat ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Saxobank, Στιν Γιάκομπσεν, υπογραμμίζοντας πως «οι πολιτικές λιτότητας σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τη δραματική μείωση της παραγωγής σε Γερμανία και Ολλανδία είχαν προεξοφλήσει τα αποτελέσματα». Και καταλήγει: «Οι κοινωνικές εντάσεις αυξάνονται επειδή το πρώτο θύμα είναι η πραγματική οικονομία. Θα πρέπει στο εξής να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και παράλληλα να χαλαρώσει η λιτότητα μέσω της ανακούφισης του χρέους, κάτι πάντως που συνεπάγεται δύσκολες ισορροπίες».

Τέλος, η Βικτόρια Κλαρκ του επενδυτικού οίκου Investec λέει πως «η ευρωζώνη νοσεί αφού οι δείκτες ΡΜΙ είναι χαμηλοί εδώ και καιρό και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως αναμένεται να παρουσιάσουν βελτίωση μέσα στο κοντινό μέλλον».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.