Τρέμουν το ντόμινο – Προς “συμφιλίωση” ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα

Τρέμουν το ντόμινο – Προς “συμφιλίωση” ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα

Κοντά στη «χρυσή» τομή, που θα επιτρέψει την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα και θα γεφυρώσει το χάσμα απόψεων μεταξύ τους, βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από τις Βρυξέλλες, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως θα γεφυρωθούν, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά στην επαρκή χρηματοδότηση έως το 2016, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται έτσι η απαιτούμενη συναίνεση για την εκταμίευση της δόσης.

Πρόοδο στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την επίτευξη ενός συμβιβασμού για το ελληνικό χρέος «βλέπει» εξάλλου ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύει πως ο στόχος είναι «να φτιάξουμε και να εγκρίνουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που να είναι στέρεο, που να είναι πειστικό σήμερα, που θα είναι βιώσιμο αύριο».

Ο συνδυασμός λύσεων, στον οποίο φαίνεται να καταλήγουν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, καταλήγει, με διάφορους συνδυασμούς, στον στόχο να φτάσει το έλλειμμα στο 120% το 2020. Η «οδός» για να επιτευχθεί αυτό είναι η εξής: επιμήκυνση του προγράμματος, μείωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου δανεισμού, επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και επαναγορά ομολόγων.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να αποδέχεται να μοιράσει τα κέρδη της στις κεντρικές τράπεζες των χωρών – μελών της ευρωζώνης και αυτές στις κυβερνήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διαθέσουν στην Ελλάδα.

Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα επιμείνει στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο συζητηθεί αργότερα και ανάλογα με την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, έχοντας στις… αποσκευές του τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες ρυθμίζονται οι τελευταίες εκκρεμότητες με την Τρόικα.

Ακόμη, μέχρι το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι θα έχουν στη διάθεση τους λίγο περισσότερες από 24 ώρες, προκειμένου να καταλήξουν οριστικά στη συμβιβαστική λύση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.