Ακόμη μία “ευρωπαϊκή” καταδίκη για την Τουρκία

Ακόμη μία “ευρωπαϊκή” καταδίκη για την Τουρκία

Πρόστιμο 65.000 ευρώ καλείται να πληρώσει η Τουρκία για τον τραυματισμό τεσσάρων κρατουμένων κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης στα τέλη του 2000, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δικαστές έκριναν με την απόφασή τους ότι παραβιάστηκε το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που αφορά το “δικαίωμα στη ζωή”) κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, στόχος της οποίας ήταν να τεθεί τέλος στην απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν οι κρατούμενοι.

Τον Δεκέμβριο του 2000, κατόπιν αιτήματος του διευθυντή της φυλακής του Μπαϊράμπασα, η αστυνομία παρενέβη για να υποχρεώσει τους απεργούς πείνας να δεχτούν ιατρική περίθαλψη, την οποία αρνούνταν. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης οι αστυνομικοί “έκαναν υπερβολική χρήση βίας και των όπλων τους” γεγονός που οδήγησε στο θάνατο δώδεκα κρατουμένων. Άλλοι 50 τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν και οι τέσσερις που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: οι Ντιντσέρ Οτλουτσιμέν, Τουρχάν Ταράκσι και Ερόλ Αρίκαν, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί από σφαίρες και ο Χατζέρ Αρικάν ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν πήρε φωτιά το κελί του. Στην προσφυγή τους κατήγγειλαν ότι το τουρκικό κράτος δεν τήρησε την υποχρέωσή του να προστατεύσει τη ζωή των ανθρώπων που έχει θέσει υπό την επιτήρησή του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ σε καθέναν από τους τρεις άνδρες που τραυματίστηκαν από σφαίρες και 20.000 ευρώ στον τέταρτο.

Οι δύο πλευρές έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο τριών μηνών για να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.