ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Δεν καταφέρνουν να φτιάξουν προϋπολογισμό οι… ηγέτες

Δεν καταφέρνουν να φτιάξουν προϋπολογισμό οι… ηγέτες

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αδυνατούν επί δύο και πλέον χρόνια να συναινέσουν σε μια ενιαία γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, ή ακόμα και στην μεθοδολογία για την εκταμίευση μερικών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για να διασφαλισθεί η ισορροπία της Ελλάδας και να αποφευχθεί ένα «οδυνηρό ατύχημα», καλούνται να συμφωνήσουν μέσα στις επόμενες 36 ώρες στο ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία.

Με δυο λόγια να συμφωνήσουν για κεφάλαια άνω του ενός (1) τρισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Τα «πονταρίσματα» των αναλυτών είναι πως δεν θα καταφέρουν ούτε καν να συμφωνήσουν σε τι διαφωνούν!

Με αυτά τα δεδομένα και σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα ξεκίνησε, αργά το βράδυ της Πέμπτης και πολλές ώρες εκτός προγράμματος, η Σύνοδος Κορυφής, και αφού προηγουμένως είχαν μεσολαβήσει απειράριθμες κατ΄ιδίαν συναντήσεις των ηγετών αλλά και μελών των αποστολών τους, σε μια σειρά «προπαρασκευαστικών συνομιλιών» για την αναζήτηση κάποιου συμβιβασμού.

Επί της ουσίας όμως οι «αντιμαχόμενες πλευρές» κάθισαν στο τραπέζι αποφασισμένες να υπερασπισθούν μέχρι τέλους τις θέσεις τους. Κάτι που στο καλό σενάριο σημαίνει πως απόφαση δύσκολα θα ληφθεί σήμερα, χωρίς να αποκλείεται και η συνέχιση της Συνόδου ακόμα και το Σαββατοκύριακο, ή στο κακό σενάριο, θα σημάνει μια ρήξη στο εσωτερικό της ΕΕ που δύσκολα θα γεφυρωθεί, τουλάχιστον με πρωταγωνιστές τους ίδιους πολιτικούς ταγούς που σήμερα κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!

Είναι ενδεικτική η θέση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ που προσερχόμενη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και να μετατεθούν, ίσως και για τη νέα χρονιά, οι κρίσιμες αποφάσεις. Ενώ διόλου διπλωματικός εμφανίστηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που δημοσίως δήλωσε πως προσέρχεται με αρχική θέση το… βέτο στα όσα προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Βέτο γιατί ο κ. Κάμερον θέλει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές !

Στον αντίποδα το δικό του βέτο κουβάλησε στις Βρυξέλλες από την Ιταλία ο Μάριο Μόντι, ζητώντας το ακριβώς αντίθετο από τον Βρετανό ομόλογό του. Ζητάει δηλαδή περισσότερα κονδύλια. Ενώ με καταψήφιση του προϋπολογισμού στο Στρασβούργο εάν υπάρξουν μεγάλες μειώσεις προειδοποιεί και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς!

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα – περίπου μία ώρα αφότου είχαν ξεκινήσει – τις συνομιλίες της Συνόδου, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσουν τις αναθεωρημένες προτάσεις του προϋπολογισμού που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή το μεσημέρι , με την ελπίδα να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Οι επαφές και οι «γέφυρες»

Από τις τοποθετήσεις αυτές γίνεται σαφές γιατί χρειάστηκαν πολύωρες συναντήσεις πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου. Μεταξύ άλλων καταγράφηκαν τετ-α-τετ της Ανγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και συνάντηση Μόντι με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Με όλους ξεχωριστά τους ηγέτες των 27 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος εξάλλου «υπογράφει» το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αυτός που προσπάθησε να ρίξει «γέφυρες» συνεννόησης ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του ότι θα δουλέψει για έναν συμβιβασμό και πως δεν ήρθε για να θέσει τελεσίγραφα.

Τόνισε όμως πως συμβιβασμός σημαίνει υπαναχώρηση όλων των πλευρών. Εξ’ ου και ο ίδιος έθεσε την «κόκκινη γραμμή» της Γαλλίας στην άρνησή της να περικοπούν περισσότερο οι κοινοτικοί πόροι για την κοινή αγροτική πολιτική. Ακριβώς αυτά τα 50 δισ. ευρώ της ΚΑΠ ζητούν να περικοπούν οι Βρετανοί του Κάμερον και εκτιμάται πως στο πλευρό των Βρετανών θα συμπαραταχθούν οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας!

Ο κ. Ολάντ τα γνωρίζει καλά όλα αυτά, γι’ αυτό και κλείνοντας τη δήλωσή του έστειλε «ηχηρό» μήνυμα, τόσο προς το Βερολίνο, όσο και προς το Λονδίνο, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός» και πως καμία χώρα «δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει, διαφορετικά δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη»…

Τα δύο «στρατόπεδα»

Όσον αφορά τώρα τα επονομαζόμενα δύο «στρατόπεδα» στην ΕΕ, αυτά σχηματικά αποτελούνται το ένα από τις χώρες που κατά βάση πληρώνουν, δηλαδή συνεισφέρουν αναλογικά τα περισσότερα κεφάλαια στον κοινοτικό προϋπολογισμό και το άλλο από τις χώρες-«αποδέκτες».

Στην ομάδα όσων… πληρώνουν, παραδοσιακά ηγείται η Γερμανία. Αν σε κάτι διαφοροποιείται αυτή η Σύνοδος είναι στο ότι η Βρετανία έχει αναλάβει ρόλο «ηγέτη» στην ομάδα των ισχυρών και … διστακτικών στο να συνεχίσουν να πληρώνουν! Τον Ντέιβιντ Κάμερον που ζητά μεγάλη μείωση, ή στην χειρότερη περίπτωση, «πάγωμα» του προϋπολογισμού… πλαισιώνουν κυρίως η Ολλανδία και η Σουηδία. Το Βερολίνο έχει αφήσει ανοικτή την «διαφυγή» της μη απόφασης.

Στο άλλο στρατόπεδο επικεφαλής βρίσκεται η Γαλλία και η Ισπανία, με επίκεντρο τα κονδύλια για την αγροτική πολιτική και γενικότερα ο Νότος που αναζητά όσο το δυνατόν πιο … πλούσια κοινοτικά ταμεία δια πάν ενδεχόμενο!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.