ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Η ΕΕ των αδιεξόδων – Εμείς και οι άλλοι…

Η ΕΕ των αδιεξόδων – Εμείς και οι άλλοι…

Την Τρίτη χρειάστηκαν 11 ώρες συνεδρίασης για να συμφωνήσουν πως διαφωνούν. Το Eurogroup που θεωρητικά θα έλυνε (!;) το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας πήρε παράταση για τη Δευτέρα.

Την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής των 27 της Ευρώπης θα ξεκινούσε στις 8 ώρα Ελλάδας για να συζητήσει το φλέγον θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού. Την ώρα που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές (10:30 το βράδυ) στις Βρυξέλλες οι πολιτικοί ταγοί εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων και … επίγονοι ισχυρών προσωπικοτήτων που είχαν οραματισθεί και εν τέλει υλοποιήσει την ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ένωση ΔΕΝ είχαν καταφέρει ούτε στο τραπέζι να κάτσουν!

Θεωρητικά στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στο νέο επταετή (περιόδου 2014 – 2020) προϋπολογισμό της ΕΕ. Με δυο λόγια θα πρέπει να συμφωνήσουν πόσα κεφάλαια θα διαχειρισθεί η ΕΕ, πώς και από πού θα προέλθουν αυτά, σε ποιους τομείς θα υπάρξουν αυξήσεις ή περικοπές, ποιοι και πώς θα πάρουν λεφτά, ποιοι και πόσο θα… πληρώσουν.

Στην «μάχη», γιατί περί τέτοιας πρόκειται, προσέρχονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες. Αυτοί που επιζητούν περικοπές, μείωση στον κοινοτικό προϋπολογισμό και εκείνοι που πιστεύουν πως μείωση των διαθέσιμων κεφαλαίων σημαίνει και ανάλογη μείωση της δυνατότητας παρέμβασης της ΕΕ στις εκάστοτε ανάγκες των μελών της και αντίστοιχη μείωση στη δυνατότητα να ασκήσει πολιτική.

Για του λόγου το αληθές ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte προειδοποιεί πως ο νέος προϋπολογισμός πρέπει να είναι «σύγχρονος… μετρημένος και να αντανακλά τις περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς στηρίζοντας ωστόσο την καινοτομία και την έρευνα».

Κάτι ανάλογο με το να ήθελε ένα υπεραυτοκίνητο 500 ίππων που να μην καίει πάρα πολύ, να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και με μεγάλο πορτμπαγκάζ για να χωράει βαλίτσες. Αν και σε δεύτερη ανάγνωση τέτοια υπάρχουν…

Ευρωπαϊκή Ένωση όμως με προοπτικές περαιτέρω πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ενοποίησης, με δυνατότητες αρωγής στα μέλη της, με υγιή οικονομία και σταθερότητα στις αγορές της, ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει όσο υπάρχουν ΕΘΝΙΚΑ συμφέροντα υπέρτερα του κοινοτικού. Και κυρίως όσο αυτά τα ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ προέρχονται από τις χώρες-οικονομίες εκείνες που κατά τεκμήριο καλούνται να θωρακίσουν την ΕΕ με τις εγγυήσεις τους και τα χρήματά τους.

Γιατί όσο και να ψέγουν ορισμένοι η Γερμανία και οι δορυφόροι της δεν μπορούν να ελπίζουν σε λύση των προβλημάτων ΧΩΡΙΣ να πληρώσουν. Κι όποιος έχει αντίθετη άποψη καλείται να διαψεύσει τον καθηγητή Οικονομικών και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Πέτερ Μπόφινγκερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung, τόνισε πως «η Γερμανία, μέσω της ευρωκρίσης και των χαμηλών επιτοκίων που συνδέονται με αυτήν, έχει εξοικονομήσει διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ»…

Από την άλλη, στις δηλώσεις του ο κ. Rutte άφησε να διαφανεί το πραγματικό πρόβλημα της ΕΕ των αδιεξόδων: Δήλωσε πως η Σύνοδος «θα είναι μία πραγματική μάχη… Οι Γάλλοι, η νότια Ευρώπη, η βόρεια Ευρώπη, οι Βρετανοί, όλοι έχουμε τα δικά μας αιτήματα».

Προσέξτε τον διαχωρισμό: οι Νότιοι, οι Βόρειοι, εμείς, οι άλλοι…

Και μετά έχουμε απορίες γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση έγκαιρα και ικανοποιητικά…

[Του Παν. Γκρουμούτη από protothema.gr]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.