ΕΕ: Αποδέσμευση των “παγωμένων” περιουσιακών στοιχείων για Αίγυπτο και Τυνησία

ΕΕ: Αποδέσμευση των “παγωμένων” περιουσιακών στοιχείων για Αίγυπτο και Τυνησία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “έχει λάβει μέτρα για να διευκολυνθεί η επιστροφή στις τυνησιακές και τις αιγυπτιακές αρχές των υπεξαιρεθέντων χρημάτων” από τους πρωήν ηγέτες των δύο χωρών, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωσή του, τα οποία είχαν “παγώσει” από την ΕΕ κατά την περίοδο της Αραβικής Άνοιξης.

Τα κράτη-μέλη ενέκριναν ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την αποδέσμευση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

“Όταν θα ληφθούν να νομικά μέτρα που είναι αναγκαία, αυτό θα πρέπει να επιτρέψει την αποδέσμευση και την επιστροφή στις αιγυπτιακές και τις τυνησιακές αρχές των κεφαλαίων που δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ κατά των πρώην καθεστώτων των Χόσνι Μουμπάρακ και Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η επιστροφή των πόρων που υπεξαιρέθηκαν από τα πρώην καθεστώτα στην Τυνησία και την Αίγυπτο, αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Η ΕΕ δεν θα φεισθεί προσπαθειών για να βοηθήσει να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο λαό της Αιγύπτου και της Τυνησίας”, δήλωσε η αρχηγός των ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, σύμφωνα με πληροφόρηση του ΑΠΕ.

Από τον Ιανουάριο του 2011, χρηματικά ποσά και περιουσιακά στοιχεία 48 προσώπων που ήταν υπεύθυνα για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων στην Τυνησία, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Άλι, έχουν “παγώσει” στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, 19 πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μουμπάρακ, είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να παγώνουν στην ΕΕ από το Μάρτιο του 2011.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.