ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έξαλλος ο Μπ. Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου με την Ά. Μέρκελ – Τι είπε σε δημοσιογράφο για την Συρία (φωτό, βίντεο)

Έξαλλος ο Μπ. Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου με την Ά. Μέρκελ – Τι είπε σε δημοσιογράφο για την Συρία (φωτό, βίντεο)

Εκτός εαυτού βγήκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ όταν του έδειξαν φωτογραφίες με τις τουρκικές φρικαλεότητες στην πόλη Αφρίν της Συρίας λέγοντας χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφο «αν θες να πας να δεις τι γίνεται στο Αφρίν να πας εκεί» με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «fake news».

H συνάντηση όμως του πρωθυπουργού της Τουρκίας και της Καγκελαρίου αποτελεί μια προσπάθεια για βελτίωση στις σχέσεις Άγκυρας και Βερολίνου και συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες των δύο ηγετών η Καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε αρκετές φορές στο ζήτημα τους Γερμανού δημοσιογράφου, τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γιουτζέλ ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές ως ύποπτος συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα, χωρίς ωστόσο να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι εάν οι ισχυρισμοί εναντίον όσων συνελήφθησαν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι αβάσιμοι, η Τουρκία θα φροντίσει για την αποφυλάκισή τους, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «η χώρα είναι ένα συνταγματικό κράτος δικαίου, όπως η Γερμανία».

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε με την σειρά της ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να γίνεται σεβαστά τα δικαιώματα όσων διώκονται από τις αρχές.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κάλεσε την Γερμανία να παράσχει κάθε βοήθεια στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», όπως χαρακτήρισε την εισβολή του τουρκικού Στρατού σε κουρδικούς θυλάκους στην Συρία.

«Θέλουμε οι σύμμαχοί μας να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα στην μάχη κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG με αυτήν που έδειξαν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας ότι στη Συρία, η Τουρκία δεν προστατεύει απλώς τα σύνορά της, αλλά τα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Μέρκελ: «Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βρώμικη συμφωνία»

Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για την πιθανότητα εκσυχρονισμού των γερμανικών αρμάτων μάχης που έχει αγοράσει η Τουρκία ή ακόμα και για νέα συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού , η Καγκελάριος Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει ευθέως και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βρώμικη συμφωνία» ανάμεσα στις δύο πλευρές, εννοώντας ότι δεν προτίθεται να δώσει ένα τέτοιο αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον, όταν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στην Γερμανία, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την Ε.Ε, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «δεν σημειώθηκε πρόοδος».

Γερμανία: «Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά σε Ελλάδα, Κύπρο και Συρία, λέει ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων»

Για «παιχνίδι με τη φωτιά», τόσο σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και σε σχέση με την Συρία, κατηγορεί την Τουρκία ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle και αποδίδει την πολιτική της Άγκυρας στην πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να αποπροσανατολίσει από τα εσωτερικά προβλήματα. Καλεί μάλιστα το ΝΑΤΟ να πάρει θέση.

«Βλέπω με ανησυχία τις όλο και αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας με τον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής. Την ώρα που οι οιωνοί φαίνονταν ευνοϊκοί για πρόοδο στο Κυπριακό, η Άγκυρα ρίχνει δυστυχώς και πάλι λάδι στη φωτιά», αναφέρει ο κ. Έζντεμιρ που αποχώρησε πριν από λίγες ημέρες από την ηγεσία των Πρασίνων και είχε δεχθεί επανειλημμένα προσωπικές επιθέσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το επικίνδυνο χαρτί του εθνικισμού για να αποπροσανατολίσει από τα εσωπολιτικά προβλήματα. Η κλιμάκωση στη Συρία και τώρα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Επ΄αυτού το ΝΑΤΟ θα πρέπει να πάρει θέση», τονίζει.

Επεισόδιο με δημοσιογράφο

Όπως ήταν αναμενόμενο συνέντευξη Τύπου με τον Γιλντιρίμ και χωρίς ένταση δεν γίνεται! Ένας δημοσιογράφος έδειξε στον Τούρκο πρωθυπουργό παιδιά με αίματα και χώματα και του είπε ότι αυτά συμβαίνουν στην στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν με τον Τούρκο πρωθυπουργό να απαντάει ότι: «Αν θες να πας να δεις τι γίνεται στο Αφρίν να πας εκεί να δεις τι γίνεται».

Φυσικά τα τουρκικά Μέσα σχολίασαν διαφορετικά το γεγονός, κάνοντας λόγο για προπαγάνδα και fake news.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.