Αρνητική εξέλιξη: Moody’s υποβαθμίζει Ευρωζώνη!

Αρνητική εξέλιξη: Moody’s υποβαθμίζει Ευρωζώνη!

Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης (ESM, EFSF) προχώρησε ο οίκος Moody’s.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, οι αξιολογήσεις τόσο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) όσο και του μόνιμου (ESM) υποβαθμίζονται στην κλίμακα Aa1 (από Aaa), ενώ παράλληλα και οι προοπτικές τους (outlook) διαβαθμίζονται ως αρνητικές.

Στην ανακοίνωσή της η Moody’s αιτιολογεί την υποβάθμιση των «ταμείων στήριξης» της Ευρωζώνης λέγοντας πως αυτή προκλήθηκε και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρόσφατη υποβάθμιση της Γαλλίας (σε Aa1 από Aaa) αλλά και «στην υψηλή συσχέτιση του πιστωτικού κινδύνου μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών που συμβάλλουν στους μηχανισμούς στήριξης».

Η εξέλιξη αυτή είναι προφανέστατα αρνητική καθώς αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους μηχανισμούς στήριξης που με τη σειρά τους έχουν αναλάβει το έργο της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας και σε εύθετο χρόνο του συνόλου των χωρών της Ευρωζώνης που θα προστρέξουν στα «κοινοτικά ταμεία αρωγής» για χρηματοδότηση. Εξάλλου και η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τη στήριξη της χώρας μας προβλέπει την εμπλοκή των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και στη διαδικασία δανεισμού μας.

Επιπρόσθετα, η Moody’s με το αιτιολογικό της σημείωμα «φωτογραφίζει» τους κινδύνους που ελλοχεύουν γενικότερα για την Ευρωζώνη, καθώς «βλέπει» αυξανόμενο ρίσκο και πιστωτικό κίνδυνο στις χώρες-ατμομηχανές της Ευρωζώνης. Ήδη η Γαλλία «έχασε» την ανώτατη αξιολόγησή της (ΑΑΑ) και πλέον ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται για τη Γερμανία, που με βάση όλες τις προβλέψεις θα «πληρώσει» το τίμημα της ύφεσης στον ευρωπαϊκό Νότο και τις επιπτώσεις της στην γενικότερη πορεία της ευρωοικονομίας…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.