ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ιταλία: Αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης Μόντι

Ιταλία: Αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης Μόντι

Σε ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς το εξωτερικό αλλά και προς το εσωτερικό προέβη ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την ώρα που η κυβέρνηση Μόντι –χωρίς την στήριξη πλέον της μπερλουσκονικής δεξιάς– απειλείται με κατάρρευση ελλείψει ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και οι εκλογές στις αρχές του νέου έτους είναι πλέον όλο και πιο πιθανές.

Οι αγορές δεν πρέπει να τρομάζουν από τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις στην Ιταλία, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Ναπολιτάνο μετά από συνάντηση που είχε με τον Μάριο Μόντι και πρόσθεσε ότι θα εργαστεί ώστε να αποφευχθεί μια κρίση.

Όπως επισήμανε, «υπάρχουν προεκλογικές πολιτικές εντάσεις που ακόμη και εκτός Ιταλίας μπορούν να γίνουν κατανοητές χωρίς να προκληθεί ανησυχία για τη θεσμική ισχύ της χώρας», ενώ μίλησε για ένα «συντεταγμένο, όχι βεβιασμένο και ταραχώδες τέλος» της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης που κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2013 οπότε και θα διεξαχτούν εκλογές.

Ο Ιταλός πρόεδρος πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο άρχισε υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Η κυβέρνηση ενέκρινε μέτρο που να απαγορεύει την εκλογή στο Κοινοβούλιο όσων πολιτικών βαρύνονται με οριστικές καταδίκες (ο κατάλογος δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη), αλλά και για την εξέταση των καταλληλότερων ημερομηνιών για την διεξαγωγή βουλευτικών και περιφερειακών εκλογών.

Το μέτρο, το οποίο ονομάστηκε «καθαρές λίστες» (liste pulite, θυμίζοντας την περίφημη επιχείρηση mani pulite, καθαρά χέρια), φωτογραφίζει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πολλούς άλλους πολιτικούς, κυρίως της συντηρητικής παράταξης.

Ως γνωστόν, ο Μπερλουσκόνι έχει καταδικαστεί με απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, για παρανομίες σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για την υπόθεση «Ρούμπι-γκέιτ».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο αυτό το διάταγμα υπήρξε μια από τις βασικές αιτίες για την μεταβολή της στάσης του κόμματος Pdl.

Όπως υπογραμμίζουν παρατηρητές δυο είναι τα πιθανά σενάρια: είτε να υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες, ή η κυβέρνηση Μόντι να αποδειχτεί περιορισμένης διάρκειας, αφού θα έχει μόνο τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος και του Χριστιανοδημοκρατικού κέντρου, με την αποχή, στο κοινοβούλιο, της μπερλουσκονικής παράταξης.

Αποσύρει την υποστήριξη η μπερλουσκονική δεξιά

Νωρίτερα την Πέμπτη, το μπερλουσκονικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (Pdl) ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποστήριξή του και στη Βουλή και στη Γερουσία από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πέσει η κυβέρνηση.

To Pdl απείχε από ψηφοφορία στην Γερουσία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και αργότερα από ανάλογη ψηφοφορία στη βουλή. Αν και τελικά η κυβέρνηση πήρε την έγκριση της Γερουσίας με 127 υπέρ έναντι 17 κατά και 23 αποχών, η κυβέρνηση Μόντι εισέρχεται σε περίοδο αστάθειας με πιθανό τελικό αποτέλεσμα την πτώση της και τη διεξαγωγή εκλογών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εξακολουθεί να στηρίζει τη κυβέρνηση αλλά σημειώνει ότι θα ζητούσε από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο να διαλύσει το Κοινοβούλιο αν ο πρωθυπουργός δεν είναι σίγουρος για τη στήριξη του Pdl. Η κυβέρνηση υπογραμμίζεται ότι χρειάζεται τη στήριξη και των δύο κομμάτων.

Η αναμέτρηση – πρόωρη όχι όχι – μπορεί να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό, το οποίο δημοκοπικά τουλάχιστον, διαφέρει σημαντικά από αυτό τις αναμέτρησης του 2008.

Με την κεντροαριστερά να έχει εκλέξει ηγέτη για τις εκλογές, τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι, την κεντροδεξιά να αναζητά λύσεις (ή να περιμένει το «ναι» του Μπερλουσκόνι για την υποψηφιότητα) και να βλέπει τα ποσοστά της γύρω στο 15% και το κόμμα-έκπληξη του Μπέπε Γκρίλο ενισχυμένο, οι προβλέψεις φαίνονται ακόμη παρακινδυνευμένες…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.