ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Δεν “τρελαίνονται” πλέον για επέκταση της ΕΕ οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Δεν “τρελαίνονται” πλέον για επέκταση της ΕΕ οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι είχαν επιτύχει μερικές ώρες νωρίτερα να καταλήξουν σε συμφωνίες για την Ελλάδα και τις τράπεζες, δεν επωφελήθηκαν από την ορμή αυτή τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή και αναθεώρησαν προς τα κάτω τις φιλοδοξίες τους για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσής τους.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, μελέτησαν επί εννέα ώρες τρόπους για να ενισχυθεί η ευρωζώνη που αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Στο τέλος έδωσαν εντολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Χέρμαν Φαν Ρομπάι, να παρουσιάσει τον Ιούνιο ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων, λιγότερο φιλόδοξο απ’ αυτό που είχε ο ίδιος προτείνει πριν από μερικές ημέρες.

Στα συμπεράσματά τους, δεν επεκτείνονται πλέον πέραν των ευρωεκλογών του 2014 και δεν αναφέρουν πλέον την πιθανότητα να εφοδιαστεί η ευρωζώνη με ένα είδος εμβρύου ενός κοινού προϋπολογισμού. Η ιδέα ήταν να υπάρξει ένα κονδύλι για να αντιμετωπίζονται τα σοκ που πλήττουν ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν συγκυριακά οικονομικά προβλήματα, όμως τελικά δεν εγκρίθηκε.

“Καμιά πόρτα δεν έχει κλείσει”, δήλωσε πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας πως “τα κράτη μέλη αποφάσισαν να επικεντρωθούν σ’ αυτό που μπορεί να γίνει αμέσως”.

Η έννοια του εμβρυακού κοινού προϋπολογισμού παραμένει πάντως έμμεσα σε ένα άλλο μέτρο: τις “συμφωνίες συμβόλαια” που τα κράτη θα μπορούν να κάνουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις οποίες θα δεσμεύονται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για οικονομικά κίνητρα.

Για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αυτά τα συμβόλαια θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, αντί να είναι αποκλειστικά εργαλεία δημοσιονομικής πειθαρχίας. “Δεν πρόκειται για συμβόλαια που θα είναι απλώς αφιερωμένα σε κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες”, τόνισε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επωφελήθηκαν από τη σύνοδο κορυφής για να καθορίσουν τα επόμενα στάδια της τραπεζικής ένωσης την οποία εύχονται και η οποία περνάει κατά πρώτο λόγο από τον τραπεζικό επόπτη, που δρομολογήθηκε από την προηγουμένη.

Εξέφρασαν την ευχή να βρεθεί μια συμφωνία ως τον Ιούνιο του 2013 για την εγκαθίδρυση σε εθνικό επίπεδο ενός μηχανισμού διευθέτησης των τραπεζικών κρίσεων και ενός μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων.

Οι συζητήσεις αυτές ακολούθησαν πολλές μείζονες προόδους για τους Ευρωπαίους. Είναι “μια καλή εβδομάδα” για την ΕΕ, συνόψισε ο Βαν Ρομπάι επικαλούμενος την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης τη Δευτέρα στο Όσλο, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον τραπεζικό επόπτη και την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα.

Στο πολιτικό επίπεδο, η σύνοδος κορυφής χαρακτηρίστηκε από την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι έναντι του προκατόχου του, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτιμά πως η υποψηφιότητα του Μπερλουσκόνι δεν είναι μια “πολύ σοβαρή προοπτική”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.