Το «Ναι μεν αλλά» των Ευρωπαίων στον Ερντογάν

Το «Ναι μεν αλλά» των Ευρωπαίων στον Ερντογάν

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία προσέγγιση μεταξύ της Ευρώπης και Τουρκίας στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ερντογάν να κάνει ένα άνοιγμα την ώρα που οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ βρίσκονται στα «τάρταρα».

Το άνοιγμα που επιχειρεί ο Ερντογάν στην Ευρώπη είναι κυρίως οικονομικό αλλά και πολιτικό με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να συμμετέχει σε φόρουμ διεύρυνσης στο οποίο και να κάνει λόγω για «βασικό στόχο» της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέβαια στη συνέχεια ήρθε η ψυχρολουσία Μακρόν, ο οποίος έθεσε και τα όρια στα οποία η Τουρκία λέγοντας πως στην ΕΕ επιδιώκουν το καθεστώς «στρατηγικού εταίρου» για την Τουρκία αφού προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Στη συνάντησή που είχε ο Τούρκος με το Γάλλο ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν πως η Τουρκία πρέπει να στηριχθεί και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική των ΗΠΑ αλλά αρκέστηκαν σε μία γενική απόφαση ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών.

Η πραγματικά κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των Ευρο-Τουρκικών σχέσεων είναι αυτή ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Ερντογάν στις 28 Σεπτεμβρίου αλλά και αυτή που προηγείται μία βδομάδα νωρίτερα μεταξύ του Τούρκου ΥΠΟΙΚ και του Γερμανού ΥΠΟΙΚ και των επιτελείων τους στο οποίο θα συζητηθούν αναλυτικά τα οικονομικά θέματα.

Πάντως, μία άμεση Γερμανική ή Ευρωπαϊκή βοήθεια είναι χλωμή καθώς εκτός ότι η Μέρκελ δέχεται απίστευτες εσωτερικές εκλογικές πιέσεις, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν για μία οικονομική βοήθεια στην Τουρκία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο .

Μάλιστα Γερμανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να διαψεύσουν δημοσίευμα της WSJ που έκανε λόγω για άμεση βοήθεια.

Γι αυτό το λόγο είναι πιο πιθανόν οι Γερμανοί να επαναλάβουν στους Τούρκους την εναλλακτική του ΔΝΤ και των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Επίσης ίσως προχωρήσουν σε κάποιες δεσμεύσεις για τόνωση του εμπορίου οι οποίες εκτός ότι θα φέρουν σε βάθος χρόνου συνάλλαγμα στην Τουρκική οικονομία, θα είναι ένα καλό νέο για τις αγορές και θα βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της λίρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεσολαβεί κι ένας μήνας στον οποίο πολλά μπορεί να αλλάξουν κυρίως όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας οι οποίες μάλιστα ετοιμάζονται για κοινές περιπολίες στη Συρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.