Πόσο κοστίζουν τα αεροπορικά ταξίδια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις επίσημες συναντήσεις του

Πόσο κοστίζουν τα αεροπορικά ταξίδια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις επίσημες συναντήσεις του

Ιδιωτικό αεροπλάνο χρησιμοποιούσε για τις- μισές τουλάχιστον- επίσημες υποχρεώσεις του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτά τα «αεροπορικά ταξί» πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες αεροπορικές πτήσεις. Ωστόσο, ο Γιούνκερ χρησιμοποίησε ιδιωτικά αεροσκάφη για τα 21 από τα 43 επίσημα ταξίδια του από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο, με το κόστος να ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση της Daily Mail.

Η αποκάλυψη προκάλεσε οργή και πολλοί πλέον ζητούν να γίνει έρευνα για την εικαζόμενη «υπερβολική» χρήση ιδιωτικών πτήσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που βαραίνουν τους φορολογούμενους της ΕΕ.

Μάλιστα, το κόστος ενός μόνο ιδιωτικού αεροσκάφους για μια ημερήσια εκδρομή στην Τυνησία ανήλθε στα 36.500 ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να δώσει στην δημοσιότητα το ακριβές κόστος, αλλά επιβεβαίωσε πως ο Γιούνκερ ταξίδεψε με μια αντιπροσωπεία 13 ατόμων και πως το κόστος μετακίνησης ήταν κατά μέσο όρο 2.600 ευρώ ανά άτομο.

Ο Γιούνκερ είχε ταξιδέψει στην Τυνησία για συνάντηση με αξιωματούχους της περιοχής προκειμένου να συζητήσει σχέδια μεταξύ της βορειοαφρικανικής χώρας και της ΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είδε μια αύξηση στον μισθό του, με αποτέλεσμα να αμείβεται με πάνω από 389.000 το χρόνο, ζήτησε 475 ευρώ για το ξενοδοχείο και 50 ευρώ για «ημερήσια επιδόματα».

Το κόστος ενός άλλου ιδιωτικού αεροπλάνου για επίσκεψή του τον Νοέμβριο στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου δείπνησε με ηγέτες του κόσμου πριν από την συμμετοχή του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανήλθε σε 26.000 ευρώ.

Και πάλι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τον ακριβή λογαριασμό, αλλά επιβεβαίωσε πως ο Γιούνκερ ταξίδεψε με αντιπροσωπεία 11 ατόμων.

Το πιο ακριβό όμως ταξίδι του με ιδιωτικό αεροσκάφος ανά άτομο, ήταν μια επίσκεψη στην Μαδρίτη για μια διάλεξη και συνάντηση με τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, προτού παρακολουθήσει την τελετή απονομής του βραβείου Marquis de Villalobar.

Το κόστος ανά άτομο ανήλθε στα 7.491 ευρώ, αλλά το συνολικό κόστος δεν έχει αποκαλυφθεί.

Ιδιωτικά αεροπλάνα χρησιμοποιήθηκαν επίσης όταν ο Γιούνκερ έδωσε ομιλίες και δύο ακόμη για «επαγγελματικά» δείπνα και γεύματα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, χρησιμοποίησε 6 φορές ιδιωτικό αεροπλάνο για να παραβρεθεί σε εκδηλώσει στην γειτονική Γερμανία, παρόλο που βρίσκεται πολύ κοντά στις Βρυξέλλες και που υπάρχουν τακτικά δρομολόγια αεροπορικών εταιρειών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.