Χάγη: Στρόβιλοι φωτιάς απείλησαν σπίτια στο έθιμο της πυράς (βίντεο)

Χάγη: Στρόβιλοι φωτιάς απείλησαν σπίτια στο έθιμο της πυράς (βίντεο)

Τρομακτικοί πυρο-στρόβιλοι ξέσπασαν σε παραλία της Χάγης στην Ολλανδία όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος ανθρώπων για να γιορτάσουν με πυρές -όπως θέλει το τοπικό έθιμο- την άφιξη του νέου έτους.

Ο διαγωνισμός με τις πυρές ξέφυγε απ’ τον έλεγχο καθώς οι φλόγες εξαπλώθηκαν υποβοηθούμενες από ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να πέφτουν βροχή οι σπίθες στην περιοχή του Σεβενίνγκεν και να προκαλέσουν ζημιές σε κατοικίες.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=UrGKiRjZItU

Σε βίντεο που κατέγραψαν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους διακρίνονται πυροστρόβιλοι να ξεφεύγουν από τις πυρές και να κινούνται απειλητικά προς τις κατοικίες στην παράκτια γραμμή, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι κάποιοι απ’ το πλήθος συνέχισαν να χορεύουν σαν να μη συνέβαινε τίποτε.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής έφθασαν γρήγορα στο σημείο και κατάφεραν μετά από πολύ κόπο να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες. Ζημιές προκλήθηκαν στην προκυμαία και σε εγκαταστάσεις στην παραλία, ενώ η θερμότητα που αναπτύχθηκε ήταν τόσο έντονη ώστε έλιωσαν τα πλαστικά μέρη αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=jtj8NlZj7XM

Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Όπως είπε κάτοικος της περιοχής, δυστυχώς δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας, και ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό στοίβαξαν ξύλα που ξεπερνούσαν σε διάμετρο τα 35 μέτρα με αποτέλεσμα η φωτιά να γιγαντωθεί.

Οι πυροστρόβιλοι σύμφωνα με τον Δρ. Mark Wysocki, καθηγητή ατμοσφαιρικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Cornell, εμφανίζονται κατά τη διάρκεια πυρκαγιών και σχηματίζονται όταν ένα μικρό κομμάτι εδάφους, βρίσκεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και στέλνει προς τα πάνω θερμό αέρα.

Οι στήλες θερμού αέρα αρχίζουν να ανυψώνονται με μεγάλη ταχύτητα και ρουφούν τον εξωτερικό αέρα που τις περιβάλλει σαν ηλεκτρική σκούπα, δημιουργώντας αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο που μοιάζει περισσότερο με στρόβιλο σκόνης παρά με ανεμοστρόβιλο. Όσο ο στρόβιλος από φωτιά ανυψώνεται, μικραίνει η διάμετρος του και η περιστροφή του επιταχύνεται.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=5lZkssjAopw

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.