Σκληραίνει την στάση της απέναντι στα “κίτρινα γιλέκα” η γαλλική κυβέρνηση

Σκληραίνει την στάση της απέναντι στα “κίτρινα γιλέκα” η γαλλική κυβέρνηση

Σκληραίνει την στάση της απέναντι στα “κίτρινα γιλέκα” η γαλλική κυβέρνηση, μία ημέρα πριν τον νέο γύρο των κινητοποιήσεων.

Το κίνημα «κίτρινα γιλέκα» έχει «μετατραπεί σε μία υπόθεση ταραχοποιών που επιδιώκουν την εξέγερση και, κατά βάθος, την ανατροπή της κυβέρνησης», υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό.

Έπειτα από την «συγκεκριμένη και τάχιστη απάντηση» που έδωσε η κυβέρνηση στα αιτήματα που αφορούσαν την αγοραστική δύναμη των πολιτών εκείνοι «που εξακολουθούν την κινητοποίηση» επιδίδονται σε «μία πολιτική μάχη» και «δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μεγάλο εθνικό διάλογο», πρόσθεσε ο Γκριβό κατά την έξοδό του από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς.

«Στο κόκκινο» η αντιπαράθεση μετά τη σύλληψη στελέχους των «κίτρινων γιλέκων»

Ο Ερίκ Ντρουέ, ένας 33χρονος οδηγός φορτηγού και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του κινήματος, συνελήφθη για «οργάνωση διαδήλωσης που δεν είχε δηλωθεί εκ των προτέρων» προχθές το βράδυ κοντά στα Σανζ-Ελιζέ, όπου είχε καλέσει στην πραγματοποίηση μιας «δράσης» και είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του «να σοκάρουμε την κοινή γνώμη».

Ένθερμη υποστηρίκτρια του κινήματος «κίτρινα γιλέκα», η Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε κυβερνητική καταστολή. «Η συστηματική παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των αντιπάλων του σκιαγραφούν ένα τρομερά ανησυχητικό πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» (RN).

Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI) Ζαν-Λικ Μελανσόν είχε αντιδράσει ακριβώς μετά τη σύλληψη του Ντρουέ για τον οποίο είχε προηγουμένως ομολογήσει πως τον «γοητεύει». «Και πάλι συνελήφθη ο Ερίκ Ντρουέ. Γιατί; Κατάχρηση εξουσίας. Μια πολιτική Αστυνομία στοχοθετεί και παρενοχλεί πλέον τους οργανωτές του κινήματος των κίτρινων γιλέκων», έγραψε στο Twitter.

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) και ιδρυτής και επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού Generation.s, Μπενουά Αμόν επέκρινε χθες τον Μελανσόν για τη δήλωσή του ότι ο Ντρουέ τον «γοητεύει».

«Ενδιαφέρομαι για το κοινωνικό κίνημα, όμως δεν γοητεύομαι από κάποιον που δηλώνει πως ψήφισε στους δύο γύρους υπέρ της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ντρουέ απάντησε στον Αμόν. «Κανένας δεν ξέρει ποιόν ψήφισα!! Δεν ενδιαφέρει κανέναν!! Και όχι δεν ψήφισα FN και ακόμη και αν το είχα κάνει δεν είναι το ζήτημα της ημέρας!! Ερχόμαστε όλοι από διαφορετικούς ορίζοντες και αυτή είναι η δύναμή μας!!», έγραψε το «κίτρινο γιλέκο».

Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία υπεραμύνθηκαν, από την πλευρά τους, της σύλληψης του Ντρουέ στο όνομα του κράτους δικαίου, προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα δύο ημέρες πριν τα «κίτρινα γιλέκα» ξαναβγούν στους δρόμους.

«Όταν κάποιος οργανώνει μια διαδήλωση ενώ δεν το έχει δηλώσει, σημαίνει πως δεν σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Inter ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

«Σε μια Δημοκρατία, η τάξη είναι σημαντική (…) Δημοκρατία δεν σημαίνει αναρχία», υπογράμμισε στο Cnews ο υπουργός Δημόσιων Λογαριασμών Ζεράλ Νταρμανέν.

Οι αρχές παραμένουν επίσης σε ετοιμότητα ενόψει ενδεχόμενων νέων επεισοδίων αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά τις βιαιότητες που σημειώθηκαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, στο Παρίσι ή στο Μπορντό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την αρχή της κινητοποίησης από τα «κίτρινα γιλέκα», περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί μεταξύ των διαδηλωτών και σχεδόν 1.100 μεταξύ των δυνάμεων της τάξης. Εξάλλου δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι στο περιθώριο αποκλεισμών οδικών αξόνων ή διασταυρώσεων υποχρεωτικής κυκλικής πορείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.