ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ευρωεκλογές: Οδηγίες για το πως μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες της Βρετανίας λόγω Brexit

Ευρωεκλογές: Οδηγίες για το πως μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες της Βρετανίας λόγω Brexit

Πληροφορίες για το πως μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες της Βρετανίας στις προσεχείς Ευρωοεκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν μετά το Brexit, παρείχε η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, με ανακοίνωσή της.

Οι Ευρωεκλογές του 2019, που έχουν οριστεί για τις 25 Μαΐου (στην Ελλάδα θα γίνουν στις 26 Μαΐου), είναι οι πρώτες που θα γίνουν μετά το Brexit, που αναμένεται τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «όσοι Έλληνες πολίτες, κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου, επιθυμούν να ψηφίσουν» θα πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε γειτονικά της Βρετανίας κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να υποβληθεί σχετική «αίτηση – δήλωση» σε ένα από τα προξενεία της Ελλάδας στη χώρα (Λονδίνου, Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Γιβραλτάρ, Λιντς και Μπέρμιγχαμ) έως και τις 21 Μαρτίου. Με αυτή τη δήλωση, ο αιτών θα συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους της ελληνικής διπλωματικής ή προξενικής Αρχής της πόλης στη χώρα της ΕΕ που θα επιλέξει κατά την υποβολή της αίτησης αυτής.

Εκτός από την αίτηση που γίνεται ηλεκτρονικά επί τόπου στο προξενείο και εκτυπώνεται εκεί, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή της σελίδας του διαβατηρίου στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους.

Η ανάρτηση της πρεσβείας όπως έγινε στο facebook:

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα για τις Ευρωεκλογές, καθώς η χώρα θα έχει ήδη αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Όσοι Έλληνες πολίτες, κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου, επιθυμούν να ψηφίσουν, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε γειτονικά κράτη-μέλη ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση–δήλωση στο Προξενικό Γραφείο Λονδίνου ή στα Άμισθα Προξενεία Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Γιβραλτάρ, Leeds και Birmingham, έως και τις 21 Μαρτίου 2019, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους της ελληνικής διπλωματικής ή προξενικής Αρχής της πόλης στη χώρα της ΕΕ που θα επιλέξουν κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση της αίτησής τους.

Η αίτηση – δήλωση θα συμπληρώνεται μόνο μέσω του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και θα εκτυπώνεται σε τρία (3) αντίγραφα. Στη συνέχεια, ο εκλογέας θα καταθέτει τα τρία (3) αντίγραφα στο Προξενικό Γραφείο Λονδίνου ή στα Άμισθα Προξενεία Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Γιβραλτάρ, Leeds και Birmingham, μαζί με φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή της σελίδας του διαβατηρίου στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του. Όσον αφορά το Προξενικό Γραφείο Λονδίνου, οι αιτήσεις θα κατατίθενται από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 09:30-14:30.

Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνεται και από νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο (με θεωρημένο το γνήσιο υπογραφής από ελληνική δημόσια Αρχή) ή και ταχυδρομικώς, σε περίπτωση που συντρέχει σοβαρός λόγος (μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, θέμα υγείας, ηλικίας κλπ).

Τέλος, Έλληνες πολίτες οι οποίοι διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα έχουν ήδη υποβάλει αίτηση – δήλωση στο Προξενικό Γραφείο Λονδίνου ή στα Άμισθα Προξενεία Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Γιβραλτάρ, Leeds και Birmingham και που, ενδεχομένως, θα βρίσκονται στην Ελλάδα την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών (26.5.2019) για οποιονδήποτε λόγο, δεν στερούνται το δικαίωμα να ψηφίσουν στην Ελλάδα, στον Δήμο της βασικής τους εγγραφής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν ψηφίσει αλλού την προηγουμένη (δηλαδή 25.5.2019, ημέρα ψηφοφορίας στο εξωτερικό). Τυχόν τέτοια ενέργεια συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα επισύροντας ποινικές και άλλες κυρώσεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.