ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα ένα «άτακτο» Brexit – Η οικονομική επιβάρυνση για τις υπόλοιπες χώρες

Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα ένα «άτακτο» Brexit –  Η οικονομική επιβάρυνση για τις υπόλοιπες χώρες

Ένα Brexit χωρίς συμφωία θα σήμαινε ότι οι συνεισφορές του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα διολισθήσουν στο μηδέν από τις 30 Μαρτίου 2019, αναφέρει σε ανάλυσή του το ινστιτούτο Bruegel.

Στην ανάλυση, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel Ζολτ Ντάρβας, τονίζεται ότι η χρηματοδοτική συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια λιγότερο σημαντική πτυχή του Brexit, καθώς τα ποσά που διακυβεύονται είναι μικρά σε σχέση με το ΑΕΠ, τόσο για την Ε.Ε. όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που υπάρχουν πολλά σημαντικά θέματα τα οποία θα μπορούσαν.

Για παράδειγμα, όπως τονίζεται στην ανάλυση, οι μελλοντικές εμπορικές συνεργασίες και τα ζητήματα μετανάστευσης θεωρούνται σημαντικότερα από το «τέλος αποχώρησης», καθώς θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη. Ομοίως, μη οικονομικά ζητήματα όπως η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, τα ταξίδια χωρίς βίζα, η αεροπορική συνεργασία, η πυρηνική ασφάλεια και η ασφάλεια των τροφίμων αποτελούν επίσης ζωτικής σημασίας πτυχές του Brexit.

Ωστόσο, θεωρείται χρήσιμο να ποσοτικοποιηθεί το χάσμα που αφήνει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. – ειδικά αν αυτή γίνει χωρίς συμφωνία.

Εστιάζοντας στο τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, προκειμένου να εκτιμήσει τη βραχυπρόθεσμη (2019 και το 2020) απαραίτητη επιπλέον συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. σε περίπτωση μηδενικής συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, ο συγγραφέας εκτιμά ότι η «τρύπα» έως τον Δεκέμβριο 2020 θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 16,5 δισ. ευρώ ή 0,066% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των 27 κρατών μελών.

Αφαιρώντας το ποσό που θα μπορούσε να αντλήσει η Ε.Ε. από δασμούς 20% σε βρετανικά προϊόντα και το οποίο εκτιμάται στα 0,8 δισ. έως τον Δεκέμβριο του 2020, η οικονομική επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς των «27» υπολογίζεται στα 15,7 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα κράτη μέλη, η επιβάρυνση της Γερμανίας αναμένεται να ανέλθει την ίδια περίοδο στα 4,2 δισ. ευρώ, αυτή της Γαλλίας στα 2,9 δισ. και της Ιταλίας στα 2,1 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα, η επιβάρυνση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., υπολογίζεται στα 224 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τη μικρότερη επιβάρυνση σε αυτόν τον τομέα θα έχουν η Μάλτα (14 εκατ. ευρώ) και η Κύπρος (25 εκατ. ευρώ).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.