Ζ.Μ.Mπαρόζο: «Η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο»

Ζ.Μ.Mπαρόζο: «Η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο»

Την εμπειρία του από την δεκαετή του θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Ελλάδα επικαλέστηκε κε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να εκφράσει την αισιοδοξία του για το μέλλον της ΕΕ.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών, πόλη της οποίας είναι επίτιμος δημότης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

«Όταν ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης είχα μια συνάντηση με Ευρωπαίους και μερικούς Αμερικανούς τραπεζίτες στο κτήριο της Κομισιόν. Τους ρώτησαν αν θεωρούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όλοι εκτός από έναν, είπαν ότι η Ελλάδα είναι αδύνατον να παραμείνει στο ευρώ. Σήμερα η Ελλάδα παραμένει μέλος προς διάψευση των περισσότερων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Μπαρόζο δεν «συμμερίζομαι την περιρρέουσα ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας όταν μιλάμε για την Ευρώπη. Ναι έχουμε σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, αλλά σήμερα έχουμε περισσότερα μέλη στην Ευρωζώνη από όσα είχαμε σε ολόκληρη την ΕΕ το 2004»

Σύμφωνα με τον ίδιο τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ από την κρίση και μετά θα ήταν αδιανόητα λίγα χρόνια πριν. Φαίνεται λοιπόν πως ο Ζαν Μονέ, ένας από τους πατέρες της ΕΕ είχε δίκιο όταν είπε ότι «η Ευρώπη θα φτιαχτεί μέσα από τις κρίσεις·η Ευρώπη θα είναι το σύνολο των απαντήσεων στις κρίσεις αυτές».

Αναφορικά με τη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί ήταν πάντοτε μια ιδιαίτερη περίπτωση και ενώ υπήρξε πλειοψηφία για την έξοδο από την ΕΕ δεν μπορεί να βρεθεί καμία πλειοψηφία για τη σχέση που θέλει η Μεγάλη Βρετανία με την ΕΕ. «Το Brexit έχει λειτουργήσει ως εμβόλιο κατά άλλων πιθανών εξόδων παρά ως εργαλείο για μίμηση από άλλες χώρες» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον ίδιον, η ΕΕ χρειάζεται την τραπεζική ένωση μια μια πραγματική ενιαία ψηφιακή αγορά. «Είμαστε οι καλύτεροι στην εκπαίδευση στον κόσμο. Αλλά ακόμα οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε να συνδυάσουμε τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια με την πραγματική παραγωγή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.