Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Με 370 υπέρ ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι για την Τουρκία.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια Ολλανδή Ευρωβουλευτής μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κάτι Πίρι, έλαβε το λόγο και ευχαρίστησε το σώμα για το ότι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους Τούρκους δημοκράτες.

Τις προηγούμενες μέρες επικράτησε διπλωματικός πυρετός αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναντι της Τουρκίας.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, το Σώμα χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα, με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να ζητά τον «τερματισμό» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών να ρίχνει σωσίβιο στην Άγκυρα, εμμένοντας σε «επίσημη αναστολή» της διαδικασίας, με ειδική μάλιστα αναφορά για διατήρηση ανοικτής της πόρτας.

Έκκληση προς το Συμβούλιο των Κρατών Μελών να χρησιμοποιήσει τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, ως μέσα πίεσης προς την Τουρκία για την αναστροφή της κακής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία, απήθυνε πριν από τη ψηφοφορία η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας Κάτι Πίρι, παρουσιάζοντας την τελευταία έκθεση αυτής της νομοθετικής περιόδου για τη Τουρκία.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας σε αυτό το Κοινοβούλιο που να πιστεύει ότι αυτή Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε η Κάτι Πίρι.

Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο και ότι η τελική απόφαση για το αν θα σταματήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες θα ληφθεί από τους αρχηγούς κυβερνήσεων των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.