Ευρωεκλογές 2019: Τι προνόμια απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές και τι μισθούς παίρνουν

Ευρωεκλογές 2019: Τι προνόμια απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές και τι μισθούς παίρνουν

Πολλά είναι τα προνόμια που απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι εκτός από τον μισθό τους, που φτάνει τα 8.757 ευρώ μεικτά, έχουν μια σειρά από άλλες παροχές

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές στις 23-26 Μαΐου, τα προνόμια αυτά είναι τα εξής:

Μισθός
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν τον ίδιο μεικτό μισθό, άσχετα από τα χρόνια που βρίσκονται σε αυτό. Το ποσό αυτό είναι 8.757,70 €/μήνα. Ο καθαρός μισθός, αφαιρώντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, φτάνει τα 6.824,85 €. Το ποσό αυτό, όμως, φορολογείται επίσης από τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία. Έτσι, ο τελικός μισθός των ευρωβουλευτών ποικίλει ανάλογα με την χώρα από την οποία προέρχονται.

Σε σχέση με τους μισθούς των εθνικών βουλευτών, με τα δεδομένα του 2018, ένας Βρετανός βουλευτής, πληρώνεται 6.448 λίρες τον μήνα, ήτοι, 7.329€. Στην Ιταλία, η βουλευτική αποζημίωση φτάνει τις 5.246,54 Ευρώ.

Όχημα και γραφείο
Όπως συνηθίζεται και σε πολλά εθνικά κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο παρέχει γραφεία στους ευρωβουλευτές τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Στρασβούργο. Οι νομοθέτες έχουν επίσης πρόσβαση στα επίσημα οχήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις επίσημες υποχρεώσεις τους όταν είναι σε κάποια από τις δύο πόλεις.

Σύνταξη
Οι ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Η σύνταξή τους ανέρχεται στο 3,5% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης των καθηκόντων τους και δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά το 70%. Το κόστος των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιατρική κάλυψη
Οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές λαμβάνουν αποζημίωση που φτάνει τα δύο τρίτα των ιατρικών τους εξόδων.

Κάλυψη γενικών εξόδων
Για την διαχείριση των γενικών εξόδων του γραφείου στην περιφέρειά τους, υπολογιστές, τηλεφωνικά κέντρα, οργάνωση εκδηλώσεων, καθώς και ενοίκιο και προμήθειες, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν 4.513 ευρώ. Τα χρήματα αυτά έχουν αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού καθώς το ποσό μπορεί να κατατεθεί απευθείας στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των ευρωβουλευτών χωρίς να χρειάζεται να στοιχειοθετήσουν το πού ξοδεύτηκε ποιο ποσό. Ενώ η παρουσίαση παραστατικών για την κάλυψη των ταξιδιωτικών εξόδων των ευρωβουλευτών είναι υποχρεωτική, για την κάλυψη των γενικών εξόδων δεν υπάρχει κάποια επίβλεψη ή έλεγχος.

Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τον Σεπτέμβρη του 2018 επικύρωσε το δικαίωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρνηθεί σε δημοσιογράφους την πρόσβαση σε έγγραφα που σχετίζονται με τα γενικά έξοδα των ευρωβουλευτών, με την αιτιολογία ότι η διαχείριση των περισσότερων των 4 εκατομμυρίων εγγράφων αποτελεί ένα «υπερβολικό φορτίο για την διοίκηση»

Το «χρυσό αλεξίπτωτο»
Όταν ένας ευρωβουλευτής χάνει την έδρα του, τον περιμένει μία ομαλή προσγείωση με ένα «χρυσό αλεξίπτωτο», υπό την προϋπόθεση ότι έχει υπηρετήσει στο Ευρωκοινοβούλιο για τουλάχιστον έναν χρόνο. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες δικαιούνται μία μεταβατική αποζημίωση «ίση με τον μισθό τους, για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους. Η μέγιστη διάρκεια καταβολής αυτής της αποζημίωσης είναι δύο έτη. Σε περίπτωση που πρώην βουλευτής του ΕΚ λάβει εντολή σε άλλο κοινοβούλιο ή αναλάβει δημόσιο αξίωμα, ο μισθός που λαμβάνεται από αυτή τη νέα λειτουργία συμψηφίζεται με τη μεταβατική αποζημίωση. Αν ο βουλευτής δικαιούται ταυτόχρονα και σύνταξη λόγω γήρατος και σύνταξη αναπηρίας, δεν μπορεί να εισπράττει αμφότερες αλλά οφείλει να επιλέξει μεταξύ των δύο».

Εάν ο ευρωβουλευτής αναλάβει θέση στον ιδιωτικό τομέα, η αποζημίωση συνεχίζει να καταβάλλεται χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο λόγος για τον οποίο ο ευρωβουλευτής εγκατέλειψε την θέση του.

Έξοδα μετακίνησης
Οι ευρωβουλευτές αποζημιώνονται για τα έξοδα μετακίνησής τους προκειμένου να παραβρεθούν σε συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου με την προϋπόθεση να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, στα έξοδα μετακίνησης, που καλύπτονται, περιλαμβάνονται:

«ανώτατο όριο καλυπτόμενων δαπανών ποσό που αντιστοιχεί σε αεροπορικό εισιτήριο διακεκριμένης θέσης (ή παρόμοιο), σιδηροδρομικό ναύλο πρώτης θέσης ή 0.53€ ανά χιλιόμετρο της διαδρομής με αυτοκίνητο (με ανώτατο όριο τα 1000 χλμ), συν κατ’ αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού (όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων). Για δραστηριότητες εκτός του κράτους μέλους εκλογής τους οι βουλευτές μπορούν να τύχουν επιστροφής των εξόδων ταξιδιού και στέγασης καθώς και συναφών εξόδων έως το ποσό των 4.454 EUR ετησίως».

Ημερήσια αποζημίωση (αποζημίωση διαμονής)
Στους Ευρωβουλευτές παρέχεται κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους 320€ «για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν τη στέγαση, τη σίτιση και άλλες συναφείς δαπάνες για κάθε ημέρα που οι βουλευτές είναι παρόντες στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας και συνεδριάσεων. Η αποζημίωση καλύπτει τα έξοδα για ξενοδοχείο, γεύματα και άλλες δαπάνες», σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο. Στους ευρωβουλευτές καταβάλλεται το παραπάνω ποσό εφόσον υπογράψουν στην κατάσταση παρόντων.

Σε περίπτωση που ευρωβουλευτής δεν παραστεί σε περισσότερες από τις μισές ψηφοφορίες, η ημερήσια αποζημίωση μειώνεται στο μισό (160€).

Για συνεδριάσεις εκτός ΕΕ, η αποζημίωση ανέρχεται σε 160€ και πάλι εφόσον ο βουλευτής υπογράψει την σχετική λίστα παρόντων. Οι λογαριασμοί του ξενοδοχείου, εν προκειμένω, αποζημιώνονται ξεχωριστά.

Ποσό για αμοιβές προσωπικού
Από το 2019 κάθε ευρωβουλευτής διαθέτει ένα μηνιαίο μπάτζετ 24.943€ για να καλύπτει όλα τα έξοδα που αφορούν στην πρόσληψη προσωπικών βοηθών, περιλαμβανομένων μισθών και επιδομάτων. Το ποσό κατανέμεται με βάση την πρόσληψη έως τριών βοηθών -στις Βρυξέλλες- αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να επιτραπούν και τέσσερις. Σε αυτούς θα πρέπει να κατευθυνθεί τουλάχιστον το 1/4 του μηνιαίου ποσού (6.235€).

Για την πρόσληψη τοπικών βοηθών στο κράτος-μέλος από όπου προέρχεται ο ευρωβουλευτής, μπορεί να καταβληθεί έως του 75% του προϋπολογισμένου ποσού (18.708€).

Το μηνιαίο ποσό μπορεί να καλύψει επίσης ασκούμενους, η παρόχους υπηρεσιών που τυχόν θα προσλάβει ο ευρωβουλευτής, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ευρωκοινοβουλίου στο euronews.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις προσωπικού από τους ευρωβουλευτές υπάρχει ένας κανόνας: δεν επιτρέπονται στενοί συγγενείς..

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.