ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μακρόν: Την Πέμπτη τα μέτρα- Απάντηση στα «κίτρινα γιλέκα»

Μακρόν: Την Πέμπτη τα μέτρα- Απάντηση στα «κίτρινα γιλέκα»

Την Πέμπτη φαίνεται να παρουσιάζει την πολυαναμενόμενη απάντηση του στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» ο Εμανουέλ Μακρόν. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του θα αποδειχθεί κρίσιμο για το πολιτικό του μέλλον, πόσο μάλλον για την προεδρία του.

Σύμφωνα με τη Le Figaro: «Ο Μακρόν ετοιμάζεται για τη 2η πράξη της προεδρίας του», καθώς ο Γάλλος πρόεδρος θα ανακοινώσει με συνέντευξη Τύπου στις 18:00 τοπική ώρα την ερχόμενη Πέμπτη μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν μετά τον Εθνικό Δημόσιο Διάλογο που ο ίδιος ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων».

Ο 41χρονος Μακρόν ανήλθε στην εξουσία προ διετίας με την ελπίδα ότι με την έλευσή του θα πνεύσει νέος άνεμος στη Γαλλία, αλλά από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται αντιμέτωπος με το κύμα διαδηλώσεων κατά της κοινωνικής ανισότητας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου οι μεταρρυθμίσεις που θα ανακοινώσει -ενόψει και των ευρωεκλογών – θα είναι μεν φιλολαϊκές, καθώς θα προβλέπουν μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη, αλλά μάλλον όχι επαναστατικές.

Τεράστιο το διακύβευμα για τον Μακρόν

Το διακύβευμα για τον Εμανουέλ Μακρόν είναι τεράστιο καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά αποδοχής του κυμαίνονται γύρω στο 30%, πολύ μακριά από το 60% τις πρώτες μέρες από την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

Ο Μακρόν έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα στις εκλογές του 2022, αλλά γνωρίζει ότι οι δύο προκάτοχοί του, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί δεν κατάφεραν να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές και να επανεκλεγούν. Και δεν είναι μόνον η φιλόδοξη μεταρρυθμιστική του ατζέντα για τη Γαλλία που διακυβεύεται, αλλά και το κύρος του ως ηγέτη ικανού να κοιτάζει στα μάτια τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να πάρει στα χέρια του τα ηνία της Ευρώπης, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ διανύει την τελευταία της θητεία στην καγκελαρία και η Βρετανία παραμένει βυθισμένη στο χάος του Brexit.

Οι ανακοινώσεις Μακρόν επρόκειτο να γίνουν την Δευτέρα 15 Απριλίου, το διάγγελμά του είχε ήδη βιντεοσκοπηθεί, αλλά δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη μετάδοσή του η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων άλλαξε τα σχέδια του Γάλλου προέδρου, που έσπευσε στον φλεγόμενο καθεδρικό.

Την επομένη ο Μακρόν απευθύνθηκε στους Γάλλους πολίτες, αλλά επικέντρωσε την ομιλία του από το Ελιζέ στη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Μόνον που το βιντεοσκοπημένο διάγγελμα που είχε ετοιμάσει διέρρευσε στα γαλλικά ΜΜΕ.

Στο μήνυμα εκείνο ο Μακρόν υποσχόταν να μειώσει τους φόρους για τη μεσαία τάξη χρηματοδοτώντας το μέτρο με την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ υποσχόταν μεταξύ άλλων και να αναθεωρήσει το ερχόμενο έτος την απόφασή του για κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης στους πλούσιους, που είχε προκαλέσει οργή σε μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η διαρροή, ωστόσο, προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στο Ελιζέ, καθώς χάθηκε το πλεονέκτημα του θετικού αιφνιδιασμού των πολιτών. Συνεργάτες του Μακρόν είπαν ότι βασικές πτυχές του σχεδίου του -όπως οι μειώσεις φόρων- δεν θα αλλάξουν, αλλά πολλά άλλα στοιχεία μπορούν να βελτιωθούν. Η Journal de Dimanche έγραψε, πάντως, ότι η διαρροή δεν ήταν και τόσο καταστροφική αφού «έδωσε στον Μακρόν την ευκαιρία να διαπιστώσει τις ανάμεικτες αντιδράσεις στην ομιλία που δεν πρόλαβε να κάνει και να εξάγει συμπεράσματα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.