ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Bloomberg: Τα «κίτρινα Γιλέκα» δυναμιτίζουν τις ελπίδες του Μακρόν

Bloomberg: Τα «κίτρινα Γιλέκα» δυναμιτίζουν τις ελπίδες του Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κατ’ επανάληψη τονίσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι οι ευρωεκλογές 2019 θα είναι ένα ορόσημο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα ήθελε η αναμέτρηση της άλλης Κυριακής να αποτελέσουν το έναυσμα για να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες του για μια ισχυρότερη Ευρώπη, αλλά στο δρόμο του ορθώνεται ένα μεγάλο εμπόδιο: εκείνο των ακροδεξιών εθνολαϊκιστών, που κατηγορούν την Ένωση για σειρά προβλημάτων, από το μεταναστευτικό μέχρι την πτώση της αγοραστικής δύναμης.

Ο Μακρόν βλέπει την πλάτη της Λεπέν στις δημοσκοπήσεις

Η αναμέτρηση του Μακρόν με την Μαρίν Λεπέν, την οποία κέρδισε εύκολα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών προ διετίας, αναμένεται πολύ σκληρή -παρά τη στήριξη επιφανών πολιτικών, όπως ο Ντανιέλ Κον Μπεντίντ, καθώς οι εικόνες των οδομαχιών και των καταστροφών στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων είναι ακόμη νωπές στις μνήμες των Γάλλων.

Κι αν χάσει, όπως δείχνουν από την αρχή του μήνα αρκετές δημοσκοπήσεις -κι αυτή της Le Figaro σήμερα που φέρνει την ευρωλίστα της Μαρίν Λε Πεν να εξασφαλίζει 24%, μιάμιση μονάδα μπροστά (22,5%) από το LREM («Η Δημοκρατία Μπροστά») του Μακρόν, τότε η ήττα αυτή μπορεί να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο το όραμά του για εμβάθυνση της ενσωμάτωσης στην Ευρώπη, ενώ «το φταίξιμο θα είναι αποκλειστικά δικό του», όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Οι ευρωεκλογές της Κυριακής θα είναι μόλις η τρίτη μάχη, στην οποία θα μετέχει, όπως σημειώνει το Bloomberg, το κόμμα του Μακρόν από συστάσεώς του, ένα κόμμα που στερείται των δικτύων που διαθέτουν άλλες παρατάξεις, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Λε Πέν -η οποία εντείνοντας την πίεση προ ημερών τον κάλεσε να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας .

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει δεύτερος γύρος, ώστε να ελπίζει ο Μακρόν σε συσπείρωση των ψηφοφόρων κατά της ακροδεξιάς.

Τα «κίτρινα Γιλέκα» δυναμιτίζουν τις ελπίδες του Μακρόν

«Θα ξοδέψω όλη μου την ενέργεια για να διασφαλίσω ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα βγει πρώτος. Είμαι Γάλλος και Ευρωπαίος πατριώτης, ενώ αυτοί είναι εθνικιστές που θέλουν να αποδομήσουν την Ευρώπη», είπε πρόσφατα ο Μακρόν.

Από τις πρώτες μέρες της προεδρίας του ο Μακρόν εμφανίστηκε ως ένας ηγέτης που θα ορθώσει ανάστημα στους εθνολαϊκιστές όπως ο Ματέο Σαλβίνι και η Μαρίν Λεπέν.

Τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε την προεκλογική του καμπάνια απευθύνοντας κάλεσμα στους ψηφοφόρους για μια «Ευρωπαϊκή Αναγέννηση» με μια επιστολή που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες των κρατών μελών της ΕΕ.

Αλλά το όραμά του για την Ευρώπη δεν τον έχει βοηθήσει εντός των τειχών, αφού με τις μεταρρυθμίσεις του υπέρ των επιχειρήσεων και την ελιτίστικη -κατά πολλούς- συμπεριφορά του πέρασε στη συνείδηση μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος ως «πρόεδρος των πλουσίων», που δυσκολεύεται να αφουγκραστεί τις ανησυχίες του λαού.

Το καζάνι της οργής ξεχείλισε τον Νοέμβριο με τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», τις οποίες αντιμετώπισε αρχικά βγάζοντας περισσότερους αστυνομικούς και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους, ενώ η Λεπέν έσπευσε να τις εκμεταλλευτεί.

Αργότερα ο Μακρόν απομακρύνθηκε από τη σκληροπυρηνική γραμμή, ξεκίνησε εθνικό διάλογο και αποφάσισε τελικά δέσμη μέτρων ύψους 10 δισ ευρώ με περικοπές φόρων και επιδόματα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά έξι μήνες αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, τα «Κίτρινα Γιλέκα» συνεχίζουν τις διαδηλώσεις κάθε Σαββατοκύριακο στο Παρίσι κι άλλες πόλεις, έστω κι αν ο αριθμός των συμμετεχόντων συρρικνώνεται διαρκώς . Κι αυτό απειλεί να μετατρέψει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης της Κυριακής σε μια οδυνηρή ήττα για τον Μακρόν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.