Ευρωεκλογές 2019: 28 εκατ. νέοι ψηφίζουν για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη

Ευρωεκλογές 2019: 28 εκατ. νέοι ψηφίζουν για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη

Το μήνυμα της ευρωκάλπης, αλλά και τον τρόπο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ευρωεκλογές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, περιγράφει σε ανάλυσή της η DW. Οπως σημειώνει το δημοσίευμα του γερμανικού μέσου, οι νέοι ψηφοφόροι υπολογίζονται στα 28 εκατομμύρια.

Με συνολικά 400 εκατομμύρια ψηφοφόρους, οι ευρωεκλογές θεωρούνται μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ινδία η δεύτερη μεγαλύτερη αριθμητικά δημοκρατική ψηφοφορία στον κόσμο. Πόση επιρροή όμως έχουν οι νέοι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές;

Σύμφωνα με τα ανάλυση στοιχείων της DW το ποσοστό των νέων που ψηφίζουν πρώτη φορά στις ευρωεκλογές αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 5-8% του συνόλου των ψηφοφόρων. Οι ψηφοφόροι μέχρι 30 ετών αποτελούν το 20% του εκλογικού σώματος.

Ψηφοφόροι που γεννήθηκαν μέσα στη ζώνη του ευρώ

Γεγονός είναι ότι οι νέοι βλέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διαφορετικά από ότι οι προηγούμενες γενιές, για τις οποίες είναι κυρίως μια ένωση ειρήνης που έχει τις ρίζες της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ευρωπαίοι νέοι όμως γεννήθηκαν στην ΕΕ και το μόνο νόμισμα που γνώρισαν ήταν το ευρώ.

Στον ευρωπαϊκό νότο πολλοί νέοι μεγάλωσαν σε μια ΕΕ σε κρίση χωρίς ιδιαίτερη οικονομική προοπτική. Ακριβώς επειδή δεν βίωσαν ποτέ πόλεμο, το μέλλον έχει για τους νέους μεγαλύτερη σημασία από το παρελθόν, εκτιμά ο Πάβελ Τσέρκα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων ECFR.

Προτεραιότητα των νέων στις ευρωεκλογές το επαγγελματικό μέλλον

Για τους νέους ψηφοφόρους σημασία σε αυτές τις ευρωεκλογές έχει κατά συνέπεια το επαγγελματικό μέλλον, αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Έτσι εξηγείται η επιτυχία οικολογικών κομμάτων στους νέους, όπως οι Πράσινοι σε Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Σουηδία και Ολλανδία, εξηγεί ο Πάβελ Τσέρκα και προσθέτει ότι δημοφιλείς είναι στους Ευρωπαίους νέους ωστόσο και οι λαϊκιστές, όπως στην Ουγγαρία το Γιόμπικ, στην Ισπανία το Vox και στη Σλοβενία το Κότλεμπα.

Η καλλιέργεια δεσμών με νέους ψηφοφόρους και ιδίως εκείνους που ψηφίζουν για πρώτη φορά θεωρείται για τους πολιτικούς πολύ καλή επένδυση τόσο για τις Ευρωεκλογές, όσο όμως και για επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έρευνα πολιτικών επιστημόνων του ερευνητικού κέντρου Pew δείχνει ότι οι ψηφοφόροι δεν αλλάζουν, συνήθως, κατά τη διάρκεια της ζωής τους πολιτικό χώρο. Με άλλα λόγια ο πολιτικός χώρος τον οποίο επιλέγει ένας νέος, ο οποίος ψηφίζει για πρώτη φορά, θα τον συνοδεύει για πολλές δεκαετίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.