Ευρωεκλογές- Βέλγιο: Άνοδος της δεξιάς – Διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ευρωεκλογές- Βέλγιο: Άνοδος της δεξιάς – Διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι Βέλγοι κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες, για να ψηφίσουν τόσο στις ευρωεκλογές , όσο και στις βουλευτικές εκλογές.

Η ισχυρή άνοδος της δεξιάς στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα, σε συνδυασμό με την άνοδο των οικολόγων και της ριζοσπαστικής αριστεράς στο γαλλόφωνο Βέλγιο, καταδεικνύουν τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου στη χώρα, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα και προμηνύουν μια μακρά και περίπλοκη διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Ευρωεκλογές: Σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς στο Βέλγιο

Εκτός από τους 21 ευρωβουλευτές τους, οι Βέλγοι ψήφιζαν σήμερα για να αναδείξουν τους βουλευτές σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η μεγαλύτερη έκπληξη προήλθε από τη Φλάνδρα, τον ολλανδόφωνο βορρά, όπου το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang (VB, πρώην Vlaams Blok) αναδεικνύεται σε δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, η δεξιά συγκεντρώνει ποσοστό 18-20%, κάτι που σημαίνει ότι υπερτριπλασιάζει το ποσοστό που είχε καταγράψει τον Μάιο του 2014 (6%). Έτσι, καταλαμβάνει 18 από τις 150 έδρες του εθνικού κοινοβουλίου, από 3 που είχε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Εσωτερικών.

«Είναι προφανώς μια μαύρη Κυριακή για τη Φλάνδρα», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, ο Φιλελεύθερος Φλαμανδός Αλεξάντερ Ντε Κρου. Το CDH (κεντρώο γαλλόφωνο κόμμα) από την πλευρά του εξέφρασε τη θλίψη του για τη «δραματική αύξηση» του ποσοστού του Vlaams Belang, ενός κόμματος που προπαγανδίζει την ανεξαρτησία της Φλάνδρας.

Όλα μαζί, τα τέσσερα κόμματα του κεντροδεξιού συνασπισμού που κυβέρνησε το Βέλγιο από το 2014 μέχρι τα τέλη του 2018 χάνουν περίπου 20 έδρες, κάτι που σημαίνει και απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας.

Εκτός από τους κεντρώους και τους φιλελεύθερους, οι σοσιαλιστές υποχωρούν επίσης, προς όφελος του Οικολογικού-Πράσινου (Ecolo-Groen) κόμματος και του Κόμματος της Εργασίας (PTB, ακροαριστερά) που, με 12%, διπλασιάζει το ποσοστό του στη Βαλονία, τον γαλλόφωνο νότο.

Όσο για τη Νεοφλαμανδική Συμμαχία (N-VA, εθνικιστές Φλαμανδοί), ο πρόεδρός της, ο Μπαρτ Ντε Βέβερ, είναι επίσης μεταξύ των χαμένων αν και αυτή παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας: εκλέγει 25 βουλευτές, 8 λιγότερους απ’ όσους διέθετε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο Φιλελεύθερος γαλλόφωνος Σαρλ Μισέλ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το Vlams Belang, το PTB και το PVDA (το φλαμανδόφωνο «αδελφό» κόμμα του PTB).

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βέλγιο

Οι Βέλγοι έχουν ήδη το ρεκόρ, το οποίο δεν θα ήθελαν να σπάσουν τώρα: από τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011, δηλαδή 541 ημέρες με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Από σήμερα Δευτέρα, ο βασιλιάς Φίλιππος αναμένεται ότι θα ξεκινήσει έναν πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τους προέδρους των κομμάτων. Στη συνέχεια θα οριστεί ένας διαπραγματευτής που θα αναλάβει να εκτιμήσει τις διάφορες πιθανότητες.

Το Ecolo-Groen, που συγκαταλέγεται στους νικητές αυτών των εκλογών (αναμένεται ότι θα εκλέξει 21 βουλευτές, 9 περισσότερους απ’ όσους είχε), δηλώνει έτοιμο να σχηματίσει «έναν συνασπισμό για το κλίμα» με την αριστερά, τους κεντρώους ή τους φιλελεύθερους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επωφελούμενοι από την κινητοποίηση των νέων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους μήνες, οι οικολόγοι διπλασίασαν το ποσοστό τους στις Βρυξέλλες, ξεπερνώντας το 20%.

Μπορεί επίσης να συγκυβερνήσουν στη Βαλονία μαζί με το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS). «Κερδίσαμε το στοίχημά μας (…) Αυτό το βράδυ, το πράσινο κύμα επεκτείνεται», είπε η Ζακιά Καταμπί, η συμπρόεδρος του Ecolo.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου το Βέλγιο έχει 21 έδρες, το Ecolo και το PTB κερδίζουν από μία έδρα παραπάνω, στερώντας τις από το PS και τους γαλλόφωνους Φιλελεύθερους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τους 12 ευρωβουλευτές που εκλέγουν οι ολλανδόφωνοι, οι τρεις προέρχονται από το Vlaams Belang, από 1 που είχε έως τώρα, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.