ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των «28» – Αποφασίζουν για τον διάδοχο Γιούνκερ στην Κομισιόν (φωτο)

Στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των «28» – Αποφασίζουν για τον διάδοχο Γιούνκερ στην Κομισιόν (φωτο)

Στις Βρυξέλλες σήμερα οι ηγέτες των 28 μελών κρατών της ΕΕ για ένα πρώτο άτυπο δείπνο εργασίας μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με βασικό θέμα τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν.

Στόχος των ηγετών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία για όλες τις κορυφαίες θέσεις ως το Συμβούλιο της 20-21ης Ιουνίου. Τα κορυφαία πόστα της ΕΕ είναι αυτό του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, η ΕΕ φροντίζει να τηρεί πάντα την ισορροπία, πολιτική και γεωγραφική, ενώ μια από τις θέσεις δίνεται σε μια γυναίκα.

Το δύσκολο εγχείρημα εκλογής νέου προέδρου στην Κομισιόν
Σε διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν αρκετά και θα δοκιμάσουν και τις αντοχές των πολιτικών δυνάμεων στην Ενωμένη Ευρώπη εξελίσσεται η διαδικασία διαδοχής στα ανώτερα κλιμάκια των Βρυξελλών, μετά και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Για πρώτη φορά, η διαδοχή στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα είναι απλή υπόθεση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν μεν το πρόσωπο που επιθυμούν, αυτός όμως χρειάζεται και την ψήφο εμπιστοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου. Με τη νέα του σύσταση, τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές, βγαίνουν αποδυναμωμένοι, κάτι που θα κάνει την επιλογή προέδρου πιο πολύπλοκη.


Το Λαϊκό Κόμμα στην Ευρώπη βρέθηκε σε κάθε περίπτωση στην πρώτη θέση, γεγονός που δίνει στον υποψήφιό του, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ ένα προβάδισμα για τη θέση στην Κομισιόν. Ωστόσο, οι Συντηρητικοί του ΕΛΚ μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στην ευρωβουλή, γεγονός που τους αναγκάζει να αναζητήσουν ευρύτερες συνεργασίες.

Ο ίδιος ο Βέμπερ έχει δηλώσει από το βράδυ της Κυριακής ακόμη, πως θα χρειαστεί η συμμαχία με την ενισχυμένη ευρωομάδα των Πρασίνων ή/και των Φιλελευθέρων.

Τα σχέδια των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων για την Κομισιόν
Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο όμως και οι Φιλελεύθεροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τόσο αβίαστα τον υποψήφιο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Από τη μία οι Σοσιαλιστές αναζητούν μια μεγάλη πλειοψηφία από το κέντρο προς τα αριστερά, που θα ήθελαν να γίνει ο βασικός πόλος μιας μεγάλης πλειοψηφίας «από τη ριζοσπαστική αριστερά του Τσίπρα και τους Πράσινους, ως τους Φιλελεύθερους του Μακρόν», όπως έχει πει ο υποψήφιός τους, Φρανς Τίμερμανς.

Την ίδια ώρα, οι Φιλελεύθεροι επιθυμούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο, αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκρατών με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο αν θα στηρίξουν τον Βέμπερ για την Κομισιόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δυσκολεύει η εκλογή Βέμπερ στην Κομισιόν
Με αυτά ως δεδομένα, η εκλογή Μάνφρεντ Βέμπερ και η διαδοχή του στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν μοιάζει πιο δύσκολη. Ετσι, ίσως δούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να βάζουν στο τραπέζι εναλλακτικές και όχι τον «κορυφαίο υποψήφιο» με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.