Καταποντίζεται το κόμμα της Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις – Σε κίνδυνο ο κυβερνητικός συνασπισμός

Καταποντίζεται το κόμμα της Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις – Σε κίνδυνο ο κυβερνητικός συνασπισμός

Ο καταποντισμός των χριστιανοδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις συνεχίζεται, θέτοντας σε κινδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Γερμανία.

Πλέον, το κόμμα της Μέρκελ βρίσκεται τρεις ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους Πράσινους, που σημειώνουν θεαματική άνοδο το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που αντανακλά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια έναντι του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού.

Πλέον εντείνεται το κλίμα αμφιβολίας για το αν η συμμαχία κεντροδεξιάς- κεντροαριστεράς μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία της, το 2021, κυρίως εξαιτίας της αναταραχής στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών. Πολλοί αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν εκλογές το 2020.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Η Χριστιανική Ενωση (CDU/ CSU) συγκεντρώνει το 24% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, καταγράφοντας υποχώρηση δύο μονάδων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το SPD παραμένει κολλημένο στο ιστορικό του χαμηλό, το 12%- ποσοστό ίσο με αυτό του ακροδεξιού AfD- μία εβδομάδα μετά την παραίτηση της Αντρέα Νάλες, εξαιτίας της πολύς κακής επίδοσης των Σοσιαλδημοκρατών στις κρατιδιακές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Πολλά στελέχη και μέλη του SPD θα προτιμούσαν το κόμμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση της Μέρκελ και να αρχίσει να ανασυγκροτείται στην αντιπολίτευση.

Οι Πράσινοι, που ενισχύονται από την εντεινόμενη ανησυχία στην Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή- αυτό τους βοήθησε να πάρουν και τη δεύτερη θέση τις ευρωεκλογές- παραμένουν πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας το 27%. «Οι Πράσινοι επωφελούνται από τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των ψηφοφόρων, την αυτοκαταστροφή του SPD και τις προσπάθειες των συντηρητικών να υπερθεματίσουν όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa, ο Μάνφρεντ Γκίλνερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τα σενάρια για τον συνασπισμό της Μέρκελ

Αν ο συνασπισμός της Μέρκελ καταρρεύσει, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τρία σενάρια: προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σχηματισμός κυβέρνησης συμμαχίας ή μια «άβολη» συμμαχία τριών παρατάξεων.

Και τα τρία σενάρια πιθανόν θα επιταχύνουν την αποχώρησης της Μέρκελ, που έχει ήδη αφήσει την ηγεσία του CDU στην ως πρότινος προστατευομένη της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ομως, φαίνεται πως η Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν μπορεί να δώσει ώθηση στο CDU. Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, μόλις το 19% του δείγματος απάντησε θετικά στην υποθετική ερώτηση αν θα την επέλεγε για την καγκελαρία σε μια άμεση ψηφοφορία. Το ποσοστό αυτό ήταν μειωμένο κατά 2 μονάδες σε σύγκριση με εκείνο που καταγραφόταν μία εβδομάδα νωρίτερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.