ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σφίγγει ο ευρωπαϊκός κλοιός γύρω από το ιταλικό χρέος

Σφίγγει ο ευρωπαϊκός κλοιός γύρω από το ιταλικό χρέος

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να λάβει μέτρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Την ανάγκη λήψης μέτρων, με στόχο τη συμμόρφωση της Ιταλίας με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και την αποφυγή της επιβολής προστίμων, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Μεταξύ άλλων, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν κάλεσε τη Ρώμη να υιοθετήσει νέα μέτρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να υποστεί πειθαρχικές κυρώσεις.

«Εναπόκειται στην Ιταλία να παρουσιάσει κάποια πρόσθετα στοιχεία, μέτρα, τα οποία μπορούσαν να ληφθούν υπόψιν πριν γίνουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα», δήλωσε παράλληλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι το ύψος του ιταλικού χρέους αντιβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., και ότι πρέπει να μειωθεί μέσω πειθαρχικών ενεργειών.

«Ήταν μια σύντομη συζήτηση. Το Eurogroup ακολούθησε τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής πως δικαιολογείται μια διαδικασία που βασίζεται στο χρέος. Καλούμε την Ιταλία να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ο Μάριο Σεντένο, επικεφαλής της «ευρωομάδας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας, Τζοβάνι Τρία, επανέλαβε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, προκειμένου η Ρώμη να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ε.Ε.

Με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάθε κράτος-μέλος οφείλει να διατηρεί δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ. Εάν μια χώρα δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες αυτούς, καλείται να λάβει μέτρα για τη μείωση των «προβληματικών» οικονομικών μεγεθών, εντός ενός δεδομένου χρονικού πλαισίου.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 132% του ΑΕΠ και ο ρυθμός μείωσης του θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πολύ αργός».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως εκ τούτου, στις 5 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. λόγω του αυξανόμενου δημόσιου χρέους της και πρότεινε την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.