Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Ελλάδα & Κύπρος περιμένουν από τις Βρυξέλλες τιμωρία της Άγκυρας αλλά… μπορούν;

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Ελλάδα & Κύπρος περιμένουν από τις Βρυξέλλες τιμωρία της Άγκυρας αλλά… μπορούν;

Σήμερα πραγματοποιείται το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών όπου βασικό θέμα συζήτησης θα είναι οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα μέτρα που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Εν ολίγοις Ελλάδα και Κύπρος περιμένουν από τις Βρυξέλλες τιμωρία της Τουρκίας με την προοπτική να φανεί στο εσωτερικό των δύο ελληνικών κρατών ότι «είμαστε προστατευμένοι εντός της ΕΕ» αλλά ισχύει κάτι τέτοιο;

Όχι δεν ισχύει διότι η ΕΕ πέραν κάποιων συστάσεων και να «κρατάει μούτρα» στην Άγκυρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο. Ακόμα και οι απειλές για διακοπή χρηματοδοτήσεων ακούγονται το λιγότερο φαιδρές.

Επί παραδείγματι, ας πούμε ότι η ΕΕ διακόπτει την ετήσια χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες. Πριν καν «στεγνώσει» το μελάνι της απόφασης η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της και εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπών θα κατακλύσουν την Ελλάδα και κάποιοι από αυτούς θα καταλήξουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτά που ακούγονται για διακοπή συναντήσεων με την τουρκική ηγεσία προκαλούν ακόμα περισσότερο τον γέλωτα. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται ποσώς αν θα ξαναδεί έστω έναν Ευρωπαίο ηγέτη.

Η απόφαση του Συμβουλίου την Τρίτη ήταν να ζητήσει από την Κομισιόν και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» προς την Τουρκία, με σκοπό η ΕΕ να «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Και τι έγινε; Δημιουργήθηκε στην ελληνική κοινή γνώμη η προσδοκία ότι «κάτι καλό θα κάνουν οι Ευρωπαίοι» και θα σταματηθούν οι Τούρκοι από το να προκαλούν. Ανεκπαίδευτο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ανεκπαίδευτη ελληνική κοινή γνώμη, όλοι φαντάζονται αυτό που τους βολεύει…

«Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές και άμεσες συνέπειες, που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και περαιτέρω το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν επιλογές για απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση ή και συναντήσεις ανώτατου επιπέδου» ήταν το χαρακτηριστικό απόσπασμα του κειμένου των συμπερασμάτων.

Ανώτερος αξιωματούχους της ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» για να πει αμέσως μετά το εξής κατατοπιστικό:

«δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο (σ.σ. σήμερα) τα μέτρα αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση».

Αναστασιάδης και Τσίπρας θα ζητήσουν την άμεση υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για παράταση της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για «πάγωμα» των συζητήσεων σχετικά με την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.

Από όλα αυτά ίσως να «στενοχωρεί» λίγο την Άγκυρα η αναστολή της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης (και αυτή σε επίπεδο συζητήσεων).

Η συζήτηση θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της συνόδου κορυφής το απόγευμα, ώρα 16:00 Ελλάδος. Τότε θα υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα. Η συζήτηση, όμως, χαρακτηρίζεται προκαταρκτική που σημαίνει πως δεν θα υιοθετηθούν επίσημες θέσεις.

Όπως και να έχει, μετά και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα εις βάρος της Τουρκίας ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», οι προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι υψηλές.

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την ανησυχία του «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος».

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ, Κ. Σώκου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».

Τέλος, το State Department αναφέρει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Την ίδια στιγμή όμως η Άγκυρα με νέα επιθετική ενέργεια «πετάει την μπάλα στην εξέδα» επιχειρώντας να προσαρτήσει την Αμμόχωστο.

Η απόφαση που έλαβε το κατοχικό καθεστώς και ανακοινώθηκε από τον Κουντρέτ Οζερσάι ήταν με τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας, όπως παραδέχθηκε ο Ερσίν Τατάρ. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται από τα κατεχόμενα, για μονομερείς αποφάσεις οι οποίες δεν είναι υπό διαπραγμάτευση με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε πρώτη φάση σε μια καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου και γι’ αυτό θα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή εμπειρογνωμόνων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος είναι να διερευνήσει εάν τα ακίνητα εντός της κλειστής περιοχής ανήκουν σε Ελληνοκύπριους ή στο ΕΒΚΑΦ. Θέση της τουρκικής πλευράς είναι πως μεγάλο μέρος της περιοχής είναι ιδιοκτησία των Βακουφίων. Γι’ αυτό και στις τοποθετήσεις που έχουν γίνει από τουρκοκυπριακής πλευράς γίνεται αναφορά για δικαιώματα των παλιών κατοίκων. Η καταγραφή των περιουσιών σχετίζεται και με την εξέταση υπόθεσης στο ΕΔΑΔ η οποία αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου και το κατά πόσο υπάρχει δικαιοδοσία από μέρους του ΕΒΚΑΦ.

Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις προσεχείς «εκλογές» στα κατεχόμενα και την υποψηφιότητα Κουντρέτ Οζερσάι. Εκτιμάται ότι ο Οζερσάι χρησιμοποιεί την Αμμόχωστο ως όπλο εναντίον του Ακιντζί αλλά την ίδια ώρα για να δημιουργήσει ενδιαφέρον για επενδύσεις από πλευράς Τουρκίας. Με το μήνυμα μάλιστα να απευθύνεται προς φίλους του Ερντογάν.

Η Λευκωσία θα προχωρήσει σε ενημέρωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποδεικνύοντας τις προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της Αμμοχώστου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.