Αναμένεται αλλαγή της διάθεσης της σερβικής κοινής γνώμης για την ΕΕ

Αναμένεται αλλαγή της διάθεσης της σερβικής κοινής γνώμης για την ΕΕ

Ο Στέφαν Φούλε, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, δήλωσε ότι δεν τον εκπλήσσει η πτώση του ποσοστού του ενθουσιασμού στη Σερβία για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι αναμένει σύντομα αυτό να αλλάξει.

“Σε μία περίοδο που η Σερβία είναι αντιμέτωπη με λεπτά ζητήματα, όπως το διάλογο με το Κόσοβο, το ποσοστό 41% (των υποστηρικτών της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα) αποτελεί πραγματική απεικόνιση της διάθεσης”, δήλωσε ο κ. Φούλε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά από χθεσινή συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση εξέφρασε την προσδοκία ότι το ποσοστό στήριξης της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ θα αλλάξει, αν η χώρα έως το τέλος Ιουνίου εκπληρώσει τους όρους και λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η διάθεση της κοινής γνώμης μεταβάλλεται συχνά και τα θετικά αποτελέσματα μπορούν να την αλλάξουν, τόνισε ο κ. Φούλε.

Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για την ένταξη στην ΕΕ, Μίλαν Πάγεβιτς θεωρεί ότι κύριοι λόγοι της μείωσης του ποσοστού στήριξης της ένταξης της χώρας στην ΕΕ είναι οι πρόσφατες αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), το Κόσοβο και η κρίση στην ΕΕ.

Σύμφωνα έρευνα της εταιρίας “Medijum galupa” που διενεργήθηκε για λογαριασμό του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για την ένταξη στην ΕΕ, το ποσοστό των πολιτών της Σερβίας που στηρίζουν την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ έπεσε στο 41%.

Ωστόσο ο κ. Πάγεβιτς υποδεικνύει και τα στοιχεία της έρευνας, στα οποία καταγράφεται υψηλό ποσοστό, δηλαδή 66% στήριξης των μεταρρυθμίσεων που ζητά η ΕΕ από τη Σερβία και τόνισε ότι το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Ο κ. Πάγεβιτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Μπλιτς” του Βελιγραδίου τονίζει ότι οι πολίτες είναι ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς όρους για την ένταξη στην ΕΕ, όπως η διευθέτηση των σχέσεων με την Πρίστινα, αλλά από την άλλη πλευρά εκτιμούν την ανάγκη η καθημερινή τους ζωή να αναμορφωθεί με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική.

Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για την ένταξη στην ΕΕ σημειώνει ακόμη ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η έρευνα της κοινής γνώμης διεξήχθη αμέσως μετά την αθώωση των Κροατών στρατηγών Γκοτόβινα, Μάρκατς και του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και μετά την απόφαση για τις διοικητικές διαβάσεις Κοσόβου – Σερβίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.