Στο Κόσοβο ο Εμμανουέλ Μακρόν – Υψηλά τα μέτρα αστυνόμευσης

Στο Κόσοβο ο Εμμανουέλ Μακρόν – Υψηλά τα μέτρα αστυνόμευσης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν φτάνει σήμερα το απόγευμα στο Βελιγράδι για διήμερη επίσκεψη.

Κατά την επίσκεψή του ο Μακρόν θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ενώ θα μιλήσει και σε ανοιχτή συγκέντρωση πολιτών.

Το ζήτημα του Κοσόβου στις συνομιλίες Μακρόν-Βούτσιτς

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη στη Σερβία Γάλλου προέδρου από τον 2001 όταν επισκέφθηκε το Βελιγράδι ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ. Αφού γιόρτασε την Ημέρα της Βαστίλης ο Μακρόν με την επίσκεψη αυτή, ως προς το περιεχόμενο, σηματοδοτεί την προσπάθεια της Γαλλίας να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αναβιώνοντας ταυτόχρονα τις ιστορικές σχέσεις φιλίας που είχε με την Σερβία μέχρι τα μέσα τις δεκαετίας του 1930.

Σε πολιτικό επίπεδο, κατά τις συνομιλίες Μακρόν-Βούτσιτς θα κυριαρχήσει το ζήτημα του Κοσόβου. Η κοινή γάλλο-γερμανική πρωτοβουλία για το ζήτημα αυτό που εκδηλώθηκε με την συνάντηση στο Βερολίνο των ηγετών των δυτικών Βαλκανίων στις 29 Απριλίου, δεν ευοδώθηκε με υπαιτιότητα της Πρίστινας που αρνείται να άρει τους δασμούς για σερβικά εμπορεύματα.

Έτσι, δεν πραγματοποιήθηκε η επόμενη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου στο Παρίσι. Η Γαλλία ωστόσο δεν παραιτείται από την πρόθεση της να έχει πιο ενεργό παρουσία στην περιοχή ίσως και αυτόνομα, χωρίς την σύμπραξη με την Γερμανία.

Τι γράφει ο Σερβικός Τύπος για την επίσκεψη Μακρόν

Άλλωστε όπως επισημαίνεται και από τον σερβικό Τύπο δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων για το ζήτημα του Κοσόβου μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου. Η Γαλλία δεν έχει «κόκκινες γραμμές» και όπως υπενθυμίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Danas» ο πρόεδρος Μακρόν ποτέ δεν απέρριψε την λύση της ανταλλαγής εδαφών κάτι που έπραξε επανειλημμένως η καγκελάριος Μέρκελ.

Μία ακόμη επισήμανση του σερβικού Τύπου, σημειολογικού χαρακτήρα, αποτελεί το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί μόνο το Βελιγράδι και δεν θα μεταβεί στην Πρίστινα, σε αντίθεση με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες που φροντίζουν πάντα να συνδυάζουν τις επισκέψεις στις δύο αυτές πρωτεύουσες. Ο πρόεδρος Μακρόν φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις με την Σερβία.

Η οικονομία στις συνομιλίες Μακρόν

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Βελιγράδι Φεντερίκ Μοντολίνι δήλωσε προχθές ότι «η επίσκεψη του Μακρόν επιδεικνύει το νέο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την επιθυμία να δοθεί νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις με τη Σερβία, ως πρώτο εταίρο στην περιοχή». Εκτός από το θέμα του Κοσόβου, σε πολιτικό επίπεδο στις συνομιλίες Βούτσιτς -Μακρόν θα συζητηθεί και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Αναμένεται ότι ο Μακρόν θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας εκφράζοντας την άποψη ότι η διαδικασία διεύρυνσης θα πρέπει να εξελίσσεται παράλληλα με τις διεργασίες μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Οικονομία επίσης θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τις συνομιλίες του Γάλλου προέδρου στο Βελιγράδι. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην δημόσια τηλεόραση-RTS, θα υπογραφούν πάνω από είκοσι συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας. Τον Μακρόν άλλωστε θα συνοδεύουν και εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών εταιριών. Οι Γάλλοι μετά την ανάληψη της διεύθυνσης του αεροδρομίου «Nikola Tesla» στο Βελιγράδι ενδιαφέρονται για την κατασκευή του μετρό στην πρωτεύουσα της Σερβίας, την συμμετοχή στην κατασκευή σιδηροδρομικών και οδικών έργων, την ενέργεια και την στρατιωτική βιομηχανία.

Θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για την επίσκεψη Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας με την επίσκεψη στο Βελιγράδι προσπαθεί να αναθερμάνει τις ιστορικούς δεσμούς γι αυτό και θα επισκεφτεί το μνημείο πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και θα καταθέσει στεφάνι στο «’Αγαλμα ευγνωμοσύνης προς την Γαλλία». Μπροστά από αυτό το επιβλητικό άγαλμα που συμβολίζει το κοινό αγώνα στον «Μεγάλο πόλεμο» έχει στηθεί και η εξέδρα απ όπου ο Μακρόν θα απευθύνει λόγο στην ανοιχτή συγκέντρωση πολιτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την προεδρεία της Δημοκρατίας της Σερβίας εκτιμάται ότι θα προσέλθουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες για να ακούσουν τον πρόεδρο της Γαλλίας. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέτρα ασφαλείας στο Βελιγράδι είναι δρακόντεια. Περίπου 4.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους ενώ από νωρίς το απόγευμα θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.