Δημοσκόπηση στη Σερβία – Το 41% θέλει ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Δημοσκόπηση στη Σερβία – Το 41% θέλει ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, το ποσοστό των Σέρβων που τάσσονται υπέρ των προσπαθειών της χώρας τους να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την πρώτη δημοσκόπηση που έγινε πριν από μια δεκαετία.

Στη σφυγμομέτρηση στην οποία συμμετείχαν 1000 άτομα και έγινε μεταξύ της 14ης Δεκεμβρίου και της 21ης Δεκεμβρίου του 2012, μόνο το 41% δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, αρκετά κάτω από το 49% του Ιουνίου του 2012, και στο χαμηλότερο επίπεδο αφότου η ερώτηση αυτή τέθηκε για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση το 2002.

Η σφυγμομέτρηση πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο της Σερβίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την εταιρεία TNS Gallup Medium.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι η Σερβία δεν είναι έτοιμη για ενταξιακές συνομιλίες λόγω των εντάσεων με το Κόσοβο, πρώην νότια επαρχία της.

Η ΕΕ επιθυμεί επίσης η Σοσιαλιστική-εθνικιστική κυβέρνηση, η οποία ήρθε στην εξουσία τον περασμένο Ιούλιο, να μεταρρυθμίσει την οικονομία της Σερβίας και το δικαστικό Σώμα, να βελτιώσει το κράτος δικαίου και το επιχειρηματικό κλίμα, και να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.

Η υποστήριξη για ένταξη στην ΕΕ μειώθηκε από αυτό που πολλοί Σέρβοι αισθάνονται ως υπερβολική πίεση για τις σχέσεις τους με το Κόσοβο, που θεωρείται από πολλούς εδώ ως το λίκνο της Ορθοδόξης Χριστιανικής πίστης τους, δήλωσε ο Μίλαν Πάγιεβιτς, επικεφαλής του Γραφείου για την Ευρωπαϊκή Ενταξη.

“Οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι για ότι θεωρούν ως πολιτικές προϋποθέσεις (για ένταξη), όπως η αποκατάσταση των δεσμών με την κυβέρνηση της Πρίστινα”, σημειώνει σε ανακοινωσή του, αναφερόμενος στην Πρωτεύουσα του Κοσόβου.

Η οικονομική κρίση στη ζώνη του ευρώ, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Σερβίας, μείωσε επίσης τον ενθουσιασμό για την ΕΕ, τόνισε ο Πάγιεβιτς.

“Η στήριξη προς την ΕΕ μειώνεται…κυρίως ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ετοιμότητας από τους φορολογουμένους της ΕΕ να χρηματοδοτήσουν άλλες οικονομίες που χωλαίνουν”, πρόσθεσε.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι 31% των Σέρβων θα καταψηφίσουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλοι δεν θα ψηφίσουν ή είναι αναποφάσιστοι.

Παρά τη δυσαρέσκεια σχετικά με τις πιέσεις της ΕΕ για το θέμα του Κοσόβου το 62% τάσσεται υπέρ των καλύτερων δεσμών με την Πρίστινα. Ενώ ένα 66% υποστηρίζει τις υπέρ της ΕΕ διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.