ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

H Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα είναι το νέο «αφεντικό» του ΔΝΤ

H Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα είναι το νέο «αφεντικό» του ΔΝΤ

H Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.

Η Βουλγάρα πρώην Επίτροπος και νυν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας κέρδισε την στήριξη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ύστερα από πολύωρη διαπραγμάτευση, αφήνοντας πίσω της τον Ολλανδό «γνωστό» μας, πρώην πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της ηλικίας της. Οι νόμοι του ΔΝΤ προβλέπουν ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι ως 65 ετών και η Γκεοργκιεβα τα έκλεισε πέρυσι…

Πρόκειται να περάσει από δεύτερη ψηφοφορία μαζί με τους υποψηφίους από τις άλλες ηπείρους του πλανήτη για τη θέση που κατείχε μέχρι πρότινος η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά παραιτήθηκε για να γίνει ο “νέος Ντράγκι”. Τη θέση είθισται να κατέχει Ευρωπαίος, αλλά άλλες περιοχές του πλανήτη το αμφισβητούν. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί για το νέο πρόεδρο τον Οκτώβριο.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Αρχικά οι υποψήφιοι ήταν πέντε. Πρώτος αποχώρησε από την κούρσα ο νυν πρόεδρος του Eurogroup Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, σε αναζήτηση μεγαλύτερης συναίνεσης. Σύντομα εκτός αγώνα βρέθηκε και η Ισπανίδα υπουργός Νάντια Καλβίνιο. Ετσι κι αλλιώς οι δύο αυτές υποψηφιότητες δεν είχαν μεγάλη τύχη αφού και τα δύο πρόσωπα δεν κρίθηκαν ότι είχαν επαρκή εμπειρία.

Τρίτος αποχώρησε, σε αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης ο διοικητής της τράπεζας της Φιλανδίας και πρώην Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν.

Στην τελική ψηφοφορία απέμειναν τελικά η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου από τη «Γηραιά Ήπειρο» για την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες. Η ψηφοφορία έγινε μέσω e-mail από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι βρίσκονται βεβαίως σε συνεννόηση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η «δύσκολη γέννα» για την υποστήριξη ενός υποψηφίου εκ μέρους της ΕΕ ανέδειξε ακόμη μία φορά την δυσκολία συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Μια εικόνα που εμφάνισε η Ευρώπη και κατά την πρόταση των προσώπων για τις 5 θέσεις προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Για να καταλήξουν στην επιλογή της Γκεοργκίεβα οι Ευρωπαίοι, χρειάστηκαν 12 ώρες διαπραγματεύσεων και ψηφοφορίας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο άλλος υποψήφιος στην κούρσα της διαδοχής για το ΔΝΤ, ήταν ο πρώτος που συνεχάρη την Γκεοργκίεβα, αποδεχόμενος την ήττα του. Υπενθυμίζεται ότι ο Ολλανδός βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Χρήστο Σταϊκούρα την Παρασκευή.

Tο tweet του Ντάισελμπλουμ μετά την ήττα για το ΔΝΤ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Συγχαίρω την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για το αποτέλεσμα της σημερινής ευρωπαϊκής ψηφοφορίας. Της εύχομαι καλή επιτυχία» έγραψε στο Twitter ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup.
https://twitter.com/J_Dijsselbloem/status/1157370372708282371

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.