ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Επιστολή «κόλαφος» από Γ. Χαν: «Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια 2 δισ. ευρώ εξαιτίας της κωλυσιεργίας του ΣΥΡΙΖΑ»

Επιστολή «κόλαφος» από Γ. Χαν: «Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια 2 δισ. ευρώ εξαιτίας της κωλυσιεργίας του ΣΥΡΙΖΑ»

Τον κίνδυνο ενός νέου πλήγματος στην ελληνική οικονομία επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, λόγω της μη αξιοποίησης αλλά και της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (άνω των 2 δισ. ευρώ) από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην επιστολή του προς τη νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Επίτροπος τονίζει πέντε τομείς στους οποίους η χώρα μας καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τις προετοιμασίες για την επόμενη, 2021-2027. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με την καλύτερη αποδοση στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα χάνει αυτήν τη δυναμική», σημειώνει στην επιστολή του.

«Η επιβράδυνση στην αξιοποίηση των κονδυλίων οφείλεται σε μια σειρά θεμάτων. Έργα που ξεκίνησαν νωρίς στην προγραμματική περίοδο ή είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη περίοδο παρείχαν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, οι οποίες όμως πλέον δεν υπάρχουν. Από την άλλη, νέα έργα καθυστερούν να φτάσουν στην φάση υλοποίησής του. Συνεπώς, η επιτυχής συνέχιση και η κατάληξη των εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτούν έναν αριθμό επιγουσών δράσεων τους επόμενους μήνες».

Οι αναλυτικές αναφορές του κ. Χαν γίνονται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και για τις μεταφορές των εμπορευμάτων (logistics). Επιπλέον, θίγοντας ένα ζήτημα με πολλές προεκτάσεις ο Επίτροπος καταγράφει τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες κατασκευαστικές εταιρείες κερδίζουν τους διαγωνισμούς για τα έργα στην Ελλάδα. Σημαντικό, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι ο Χαν αναφέρει ότι ο κίνδυνος για την απώλεια των χρηματοδοτήσεων σε όλους αυτούς τους τομείς έχει επισημανθεί ξανά στην Αθήνακαι συγκεκριμένα στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό αξιωματούχο της Κομισιόν, τρία συγκεκριμένα προγράμματα καταγράφουν τις σημαντικότερες καθυστερήσεις: Το πρώτο είναι το «Εξοικονομώ», το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, αν και η πρώτη φάση του προγράμματος είχε ξεκινήσει ήδη απο το 2011. Το δεύτερο είναι το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα ΙΙ», που προβλέπει την εκταμίευση περίπου 950 εκατ. ευρώ. Και το τρίτο, το πρόγραμμα που αφορά τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων ύψους 450 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανησυχία του κ. Χαν επικεντρώνεται επίσης και στα απορίμματα αλλά και στην αδυναμία της χώρας να τα διαχειριστεί. Τονίζει λοιπόν στην επιστολή του πως η χώρα μας κινδυνεύει να πετάξει… στα σκουπίδια κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί την άμεση αντίδραση της νέας κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.