Η ΕΕ δέχθηκε την πρόταση Μπ.Τζόνσον για το Brexit – Τον λόγο έχει η βρετανική Βουλή

Η ΕΕ δέχθηκε την πρόταση Μπ.Τζόνσον για το Brexit – Τον λόγο έχει η βρετανική Βουλή

Το πρώτο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έγινε.

Οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, όπως αναμενόταν ενέκριναν ομόφωνα το σχέδιο για το Brexit, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Η συμφωνία, πλέον, οδεύει και επισήμως στο Λονδίνο για επικύρωση ή απόρριψη. Μιλώντας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ εγκρίνει τη συμφωνία. Οπως τόνισε, «τώρα περιμένουμε την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο».

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τη θλίψη του για το Brexit, αλλά και την ελπίδα ότι εάν η Βρετανία αποφασίσει να επιστρέψει, η πόρτα της ΕΕ θα είναι ανοικτή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τη νέα συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας πως στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ στις 1 Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Τουσκ τόνισε πως η συμφωνία έγινε δυνατή επειδή αξιολογήθηκε θετικά από την Ιρλανδία. Η βασική διαφορά, συνέχισε, είναι ότι ο κ. Τζόνσον δέχτηκε την ύπαρξη τελωνειακών ελέγχων στα σημεία εισόδου στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τέλος, ο Τουσκ επισήμανε πως η συμφωνία θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και ότι επιτρέπει να αποτραπεί το χάος.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε ότι η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θέτει ως προτεραιότητα τους πολίτες. Δήλωσε, δε, χαρούμενος για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά στεναχωρημένος για το Brexit.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας – Τι ακολουθεί μετά το Ευρωπαϊκό «ΝΑΙ»

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit παρουσίασε, μετά την ανακοίνωση πως Ε.Ε. και της Βρετανίας, ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ και όλα περιστρέφονται γύρω από την Βόρεια Ιρλανδία η οποία θα παραμείνει, τουλάχιστον για κάποια χρόνια, ως σημείο «εισόδου» της ΕΕ στην βρετανική επικράτεια.

Η Βόρεια Ιρλανδία αποτελούσε το μεγάλο «αγκάθι» για την επίτευξη συμφωνίας για τον εξής απλό λόγο: Οι Προτεστάντες οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή του Όλστερ και είναι απόγονοι Άγγλων εποίκων δεν θέλουν να αναζωπυρωθεί το εθνικό αίσθημα των ντόπιων Καθολικών Βορειο-Ιρλανδών, οι οποίοι είναι εθνικά Ιρλανδοί και να υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον ένα νέο κίνημα αυτοδιάθεσης όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τον IRA.

Μια διαφορετική αντιμετώπιση της Βόρειας Ιραλνδίας σε ότι αφορά το σημείο «επαφής» με την ΕΕ υπάρχουν φόβοι πως θα έκανε την περιοχή να φαίνεται ως «χαλαρά» συνδεδεμένη με την εξουσία του Λονδίνου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να θυμίσουμε πως ήδη το προτεσταντικό βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP δεν την πήρε και πολύ καλά την συμφωνία αυτή.

Ακολούθησε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Όσο για τον Μπόρις Τζόνσον; Διαμηνύει πως η συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit είναι take it or leave it. Και αυτό θα πει και στη Σύνοδο Κορυφής. Είτε Brexit με αυτή τη συμφωνία είτε Brexit χωρίς καμία συμφωνία.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο του BBC, Laura Kuenssberg, πηγές της Ντάουνιγνκ Στριτ ανέφεραν πως ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κρατών μελών της Ε.Ε. να δώσουν το πράσινο φως στη συμφωνία και (κυρίως) να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο παράτασης.

Η κρίσιμη ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο.

Πάντως το DUP μπορεί και να μεταπεισθεί διότι υπάρχει στην συμφωνία ο όρος να αλλάξουν οι ρυθμίσεις εάν το θέλει η βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας μετά από 4 χρόνια.

Οι Εργατικοί δείχνουν αμετάπειστοι γιατί θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση Τζόνσον αλλά τους συμφέρει; Ο Τζόνσον προηγείται στις δημοσκοπήσεις και πέραν αυτού οι Εργατικοί θα έχουν το φταίξιμο για πρόωρες εκλογές. Στην τελική ο Τζόνσον έφερε συμφωνία που να είναι αποδεκτή από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφίσει νόμο που να επικυρώνει επίσημα τη συμφωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.