ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ισπανία:Σε τροχιά αυτοδυναμίας ο Πέδρο Σάντσεθ

Ισπανία:Σε τροχιά αυτοδυναμίας ο Πέδρο Σάντσεθ

Το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ θα κέρδιζε με μεγάλη άνεση τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου στην Ισπανία ενισχύοντας μάλιστα τη δύναμή τους σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση της 28ης Απριλίου, μετά από μια δημοσκοπική κάμψη τις τελευταίες εβδομάδες, απέχει ωστόσο από την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας, αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Μελετών ( CIS).

Η έρευνα του CIS πιστώνει ένα ποσοστό 32,2% στους Σοσιαλιστές, που εξασφαλίζει 133-150 έδρες (από 28,6% και 123 βουλευτές τον Απρίλιο). Στο καλύτερο σενάριο για τον Σάντσεθ, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις προβλεπόμενες έδρες θα του έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, είτε με τη συνεργασία των αριστερών Podemos (14,6% και 37-45 βουλευτές, σύμφωνα με την έρευνα), είτε με τη βοήθεια των κεντροδεξιών Ciudadanos (10,6% και 27-35 βουλευτές). Οι Podemos στην ίδια δημοσκόπηση φαίνονται να ξαναποκτούν την τρίτη θέση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, εκμεταλλευόμενοι την κλιμακούμενη αποδυνάμωση των Ciudadanos του Άλβερτ Ριβέρα.

Στην ίδια σφυγμομέτρηση, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 21 Σεπτεμβρίου-13 Οκτωβρίου, η CIS δίνει στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) ποσοστό 18,1% και 74-81 βουλευτές. Μία, συγκριτικά, μεγάλη άνοδος των ποσοστών του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (16,7% και 66 βουλευτές), χωρίς όμως το κόμμα του Πάβλο Κασάδο να φθάνει τον στόχο των 100 εδρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή, η δύναμη του ακροδεξιού κόμματος Vox, σύμφωνα με το CIS, φαίνεται να υποχωρεί στο 7,9% και 14-21 από το 10,3% και τους 24 βουλευτές του Απριλίου, ενώ το νεοεμφανιζόμενο κόμμα της Mas Pais, του Ίνιγο Ερεχόν, που προέκυψε από τη διάσπαση των Podemos, δε φαίνεται να κάνει την εντυπωσιακή είσοδο στο Κοινοβούλιο που ανέμενε η ηγεσία του, καθώς στη σφυγμομέτρηση φαίνεται να συγκεντρώνει ένα αναιμικό 2,9% και να εκλέγει μόλις 3-4 βουλευτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.