Χωρίς καμία έκπληξη ολοκληρώθηκε η επικύρωση της νέας Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με ψήφους 461 υπέρ, 157 κατά και 89 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα την τελική του έγκριση στη νέα Κομισιόν της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν μετά τις δυσκολίες που συνάντησε η Γερμανίδα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συγκροτήσει την ομάδα των επιτρόπων της.

Η Φον Ντερ Λάιεν χρειαζόταν απλή πλειοψηφία για να επικυρωθεί η υποψηφιότητά της ως προέδρου της νέας Κομισιόν και να διαδεχθεί τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ – διαδικασία που αποδείχθηκε τυπική, όπως αναμενόταν, αφού την ομάδα της υπερψήφισαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, ενώ την καταψήφισε η Αριστερά, και οι Πράσινοι απείχαν.

«Η Ένωσή μας θα προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση που θα αγγίξει κάθε πτυχή της κοινωνίας και της οικονομίας μας και θα το κάνουμε επειδή είναι το σωστό, όχι επειδή είναι εύκολο. Είμαστε έτοιμη, η Ευρώπη είναι έτοιμη. Το μήνυμά μου είναι απλό: Ας στρωθούμε στη δουλειά», είπε η Φον ντερ Λάιεν πριν την ψηφοφορία.

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ακόμη «υπαρξιακή πρόκληση» την κλιματική αλλαγή, τοποθετώντας το θέμα στην κορυφή της ατζέντας της. «Δεν έχουμε ούτε μια στιγμή για χάσιμο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», είπε μιλώντας στην Ευρωβουλή. Η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Φον ντερ Λάιεν θα έχει τρεις εκτελεστικούς αντιπροέδρους, τον Λετονό Βάλντις Ντομπρόφσκις, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς και την Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ.