ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Δείτε τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της δήλωσης

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Δείτε τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της δήλωσης

Το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που δημοσιεύτηκε, αναφέρει ρητά ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ.

Η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας που προσδιορίζει θαλάσσιες ζώνες αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που έχει περιέλεθει σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

«Το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας (του ΟΗΕ)», θα πουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει προετοιμαστεί για την διήμερη σύνοδο των ηγετών την Πέμπτη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας», θα προσθέτει η δήλωση.

Το θέμα της Τουρκίας και της συμφωνίας με τη Λιβύη, θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών , σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, για τη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, «έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές για το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει προετοιμαστεί μια δήλωση η οποία όπως είπε «πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή από όλους».

Στο μεταξύ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένει την «καθαρή τοποθέτηση» των Ευρωπαίων εταίρων κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σε σχέση με το «μνημόνιο συναντίληψης» που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες, μια ημέρα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, να έχει επαφές και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους θα θέσει θέματα που απασχολούν την Κύπρο, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.