ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη σε αύξηση των κοινωνικών επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη σε αύξηση των κοινωνικών επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τις κοινωνικές επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, ότι για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τα περιθώρια ελιγμών στον τομέα των κοινωνικών επενδύσεων είναι μικρά.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά πόσο δύναται να συνδυαστεί η παρατεταμένη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ελλάδα, με τις προσπάθειες για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, ο Επίτροπος απασχόλησης, Λάσλο Άντορ παραδέχτηκε ότι η κοινωνική πραγματικότητα μιας χώρας δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα της οικονομίας της.

Τόνισε, ωστόσο, ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, «θα πρέπει να αναζητείται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών, μέσα στα όρια που θέτουν η πολιτική προσαρμογή και η πολιτική λιτότητας».

Συνεχίζοντας, ο κ. Άντορ επισήμανε ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζονται για να διασφαλίσουν την άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην Ελλάδα. Ο Λάσλο Άντορ υπενθύμισε, επίσης, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις διασφαλίστηκε επιμήκυνση της χρηματοδότησης, προκειμένου να στηριχθούν ζωτικές κοινωνικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την οικοδόμηση και ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα.

«Οι κοινωνικές επενδύσεις είναι καθοριστικής σημασίας αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι, με μεγαλύτερη συνοχή και ανταγωνιστικότεροι. Στο πλαίσιο των υπαρχόντων δημοσιονομικών περιορισμών, τα κράτη- μέλη πρέπει να μετατοπίσουν τη εστίασή τους σε επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την κοινωνική συνοχή. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να επιφέρει την αλλαγή, αν θέλουμε να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”. Οι κοινωνικές επενδύσεις σήμερα βοηθούν ώστε να μην χρειαστεί τα κράτη- μέλη να πληρώσουν πολύ ακριβότερους λογαριασμούς από οικονομικής και κοινωνικής άποψης αύριο» δήλωσε ο Επίτροπος απασχόλησης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι τα υψηλά επίπεδα χρηματοοικονομικών δυσχερειών, η αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και το ρεκόρ της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η δέσμη των μέτρων για τις κοινωνικές επενδύσεις περιλαμβάνει συστάσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και ολοκληρωμένη προσέγγιση των κοινωνικών επενδύσεων υπέρ των παιδιών. Τονίζει, επίσης, ότι η δέσμη των μέτρων για τις κοινωνικές επενδύσεις είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές και δημοσιονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.