ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο Σ.Μπερλουσκόνι ξεκίνησε να “μοιράζει παιχνίδι”…

Ο Σ.Μπερλουσκόνι ξεκίνησε να “μοιράζει παιχνίδι”…

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών που αναγεννήθηκε από την τέφρα του ο “μερκελομάχος” Σίλβιο Μπερλουσκόνι από θέση ισχύος πλέον δήλωσε πριν λίγο ότι “είναι ανοιχτός σε μια συμμαχία ανάμεσα στον κεντροδεξιό συνασπισμό του και την κεντροαριστερά αρκεί να ακολουθηθεί μια πολιτική που είναι υπερ της Ιταλίας και όχι υπέρ της Γερμανίας”!

«Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη, πρέπει να αντιδράσουμε», τόνισε ο Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Ο Καβαλιέρε υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν κάποια θυσία για το κοινό όφελος.

Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι απέκλεισε κατηγορηματικά ένα συνασπισμό με τον “Γερμανό” Μάριο Μόντι και τόνισε ότι η πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός βύθισαν την Ιταλία στην ύφεση.

Ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί για αρνητική αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα των εκλογών ή για την πιθανή αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας.

Σε ότι αφορά την Γερουσία  η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31,6%, η κεντροδεξιά 30,67%, το κίνημα Πέντε Αστέρων 23,79% και η συμμαχία του Μόντι 9,13%.

Σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών, με «ανατροπή της τελευταίας στιγμής», υπερισχύει, επίσης, η κεντροαριστερά, που κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Σε πανεθνικό επίπεδο καταγράφεται απόλυτη ισοπαλία μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς.

Με μικρή διαφορά η κεντροαριστερά κέρδισε την περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο και κατάφερε να πάρει ελάχιστες παραπάνω έδρες στην Γερουσία, πολύ μακριά όμως από τον απαιτούμενο αριθμό για να σχηματίσει κυβέρνηση.. 

Η αναγκαία πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, στην Γερουσία, είναι εκατόν πενήντα οκτώ εδρών.

Το πολιτικό αδιέξοδο στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης προκάλεσε, ήδη, νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και άνοιξε νέο κύκλο αβεβαιότητας στην ευρωζώνη, δεδομένης και της υποβάθμισης της Βρετανίας από την Moody’s.

Όλοι έχουν “τρελαθεί” με την εποτυχία του Πέπε Γκρίλο (κάτι σαν τον Λαζόπουλο της Ιταλίας), ο οποίος σε αντίθεση με τον Μπερλουσκόνι που ναι μεν τάσσεται υπερ της εξόδους από το ευρώ αν και εφ’όσον δεν εγγυηθεί η ΕΚΤ το ιταλικό χρέος, αυτός τάσσεται αναφανδόν και άνευ όρων εκτός του ευρώ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters  ο Αλεσάντρο Τεντόρι, επικεφαλής των παγκόσμιων τιμών στην Citi δήλωσε πως «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η επιτυχία του Μπέπε Γκρίλο και το υψηλό ποσοστό αποχής των πολιτών από τις εκλογές. Βασικά το ήμισυ της χώρας έχει κουραστεί από το παλαιό πολιτικό σύστημα και η αλλαγή θα έρθει οδυνηρά».

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Βουλή:

Η κεντροαριστέρα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι 29,55%,

Ο συνασπισμός της μπερλουσκονικής δεξιάς 29,13%

Το Κίνημα 5 Αστέρων 25,54%

Η επιλογή πολιτών του Μόντι 10,56%

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Γερουσία:

Η συμμαχία Μπερσάνι 31,61% έδρες 120

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός Μπερλουσκόνι 30,65% έδρες 115

Το Κίνημα 5 Αστέρων 23,79% έδρες 58

Ο Σ.Μπερλουσκόνι προτείνει μια συμφωνία για έναν χρόνο με τον όρο να δοθεί στην κεντροδεξιάς η προεδρία της Γερουσίας, καθώς το θεωρεί δικαίωμά του, έπειτα από το αποτέλεσμα που τον δικαιώνει.

Την ίδια ώρα, απογοητευτική ήταν η πορεία του Μάριο Μόντι, ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι από την αρχή δεν εμπιστεύονταν τον απερχόμενο τραπεζίτη πρωθυπουργό και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας και κατά των ευρωπαϊκών εντολών.

Όσο για τον μεγάλο ηττημένο, τον Μπερσάνι, ήδη από το κόμμα του του ζητούν να παραιτηθεί!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.