Ξεκίνησε η δίκη του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας – Aδράνησε κατά την άσκηση των καθηκόντων του

Ξεκίνησε η δίκη του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας – Aδράνησε κατά την άσκηση των καθηκόντων του

Ο πρώην επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας Τζουζέπ Λιούις Τραπέρο αγόρευσε σήμερα στην έναρξη της δίκης του για στάση εναντίον του ισπανικού κράτους, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, γιατί αδράνησε κατά την άσκηση των καθηκόντων του στη διάρκεια των γεγονότων που χαρακτήρισαν την διαδικασία του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ισπανικής επαρχίας.

Ο πρώην αρχηγός των ‘Μόσος ντ’ Εσκάντρα’(Mossos d’ Esquadra) κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 11 ετών. Η δίκη ξεκίνησε στην έδρα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στο Σαν Φερνάνδο ντε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη.

«Δεν μπορώ να παραδεχθώ ότι συζητούμε για παθητικότητα», αντέτεινε ο Τραπέρο στο κατηγορητήριο που συνέταξε η εισαγγελία, που του προσάπτει «πλήρη αδράνεια» στην καταστολή του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου 2017, που είχε διοργανώσει η κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο Τραπέρο υποστήριξε πως «οι Μόσος έπραξαν πάντοτε ό,τι τους διέτασσε» η ισπανική δικαιοσύνη, η οποία είχε κηρύξει άκυρο το δημοψήφισμα και τη μονομερή ανακήρυξη της Καταλονίας ως ανεξάρτητου κράτους.

Στην ίδια δίκη παραπέμπονται για στάση άλλοι δύο υπεύθυνοι της καταλανικής αστυνομίας και του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών, οι Πέρε Σουλέρ και Σέζαρ Πουτς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης ποινή 11 ετών, ενώ η τέταρτη κατηγορούμενη, η αξιωματικός της αστυνομίας, Τερέσα Λαπλάνα, κατηγορείται για ανταρσία. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου και σ’ αυτήν θα κληθούν να καταθέσουν και ορισμένοι από τους κρατούμενους Καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς.

Η δίκη των υπευθύνων της καταλανικής δημόσιας τάξης ακολουθεί τρεις μήνες μετά την καταδίκη άλλων εννέα αυτονομιστών πολιτικών, στις 14 Οκτωβρίου, σε πολυετείς καθείρξεις. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε μετατρέψει τις κατηγορίες εναντίον τους από στάση σε ανταρσία, που επισύρει μικρότερες ποινές. Ένα γεγονός που αναμένεται να ευνοήσει και τον Τραπέρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νέα τούτη δίκη που αφορά την Καταλονία διεξάγεται λίγο μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας Σοσιαλιστών (PSOE)/Podemos υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, η οποία κατέστη δυνατή χάρις στην συνέργεια των αυτονομιστών Καταλανών του κεντροαριστερού ERC. Ως ένδειξη καλής θέλησης ο Σάντσεθ έχει υποσχεθεί απ’ ευθείας διάλογο με τη Βαρκελώνη κι υπό το πρίσμα των νέων πολιτικών ισορροπιών, η δίκη του Τραπέρο αποκτά ιδιαίτερο βάρος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.