“Φιάσκο a la ελληνικά” των Ιταλών δημοσκόπων

“Φιάσκο a la ελληνικά” των Ιταλών δημοσκόπων

Το φιάσκο των εταιρειών δημοσκοπήσεων στην Ιταλία που δημοσίευαν δημοσκοπήσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των Βρυξελλών και του Βερολίνου, μπορεί να συγκριθεί μόνο με το φιάσκο των δημοσκόπων στη Ελλάδα ειδικά στις εκλογές της 6ης Μαΐου που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 20% και τη ΝΔ στο 30%!

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – που δημοσιεύτηκαν στις 9 Φεβρουαρίου – εμφάνιζαν νικήτρια την κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στη Βουλή ενώ της έδιναν και μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τη Γερουσία. Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το εμφάνιζαν σε ανοδική πορεία αλλά δεν του έδιναν πάνω από 16,5% και στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με το ζόρι 20% και αυτό προς το τέλος, ενώ όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του του έδιναν … 10%, ενώ στη επιλογή της Μερκελ, τον Μ.Μόντι έδιναν 16%!

Το φιάσκο ήταν διαρκείας αφού τη Δευτέρα το ένα exit poll προέβλεπε νίκη του Μπερσάνι με 37% στη Γερουσία και 34,5% στη Βουλή ενώ το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν λάμβανε πάνω από 31% και ο Γκρίλο έφθανε στο 19%.

Τα ίδια πάνω-κάτω προέβλεπε και το δεύτερο exit poll, σύμφωνα με το οποίο η κεντροαριστερά «πετούσε» με 35-37% στη Βουλή και λίγο παραπάνω στη Γερουσία ενώ ο Γκρίλο λάμβανε 19-21%.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) «είναι το πρώτο κόμμα στην Ιταλία», έλεγαν οι δημοσκόποι. Ως τις 4.11 (ώρα Ιταλίας), που το αίμα του Μπερσάνι πάγωσε: όταν, με βάση τα μέχρι τότε αποτελέσματα από τις κάλπες, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προβολές στο σύνολο του εκλογικού σώματος, η κατάσταση ανατράπηκε εντελώς. Στη Γερουσία ήταν μπροστά ο Μπερλουσκόνι, αφού κέρδισε τη Λομβαρδία και τη Σικελία, ενώ ο Γκρίλο έλαβε 25% – ποσοστό που καμία δημοσκόπηση δεν του είχε δώσει προεκλογικά. Και η Ιταλία ανακηρύχθηκε «μη κυβερνήσιμη».

«Τι συνέβη;» αναρωτιέται η «Repubblica». Ο Αντόνιο Νότο, από την Ipr Marketing, εξηγεί στην ιταλική εφημερίδα ότι «τα exit poll πραγματοποιούνται τηλεφωνικά και στατιστικά οι Ιταλοί τείνουν να λένε ψέματα γιατί φοβούνται ότι υφίστανται ένα είδος ελέγχου από την πλευρά των θεσμών. Στην πραγματικότητα, στο τηλέφωνο αναπαράχθηκε αυτό που συνέβη τις τελευταίες μέρες στη χώρα: μια μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων από το Δημοκρατικό Κόμμα προς το Κίνημα 5 Αστέρων».

Σύμφωνα με τον Πιερτζόρτζιο Κορμπέτα: «Στην Ιταλία οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιούνται με τρόπο επιφανειακό, σε πολύ μικρά δείγματα και καλώντας σταθερούς τηλεφωνικούς αριθμούς τη στιγμή που πολλοί νέοι, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του Γκρίλο, χρησιμοποιούν μόνο κινητό τηλέφωνο».

Καλά λεφτά πρέπει να έβγαλαν από τις Βρυξέλλες οι ιταλικές εταιρείες δημοσκοπήσεων. Εδώ στην Ελλάδα έχουν γίνει πλούσιοι με το κλίμα που έφτιαχναν τόσα χρόνια υπερ του ΠΑΣΟΚ…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.