Μαργαρίτης Σχοινάς: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας»

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας»

«Η νέα κυβέρνηση – η πρώτη της μετά κρίσης εποχή – σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για την χώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και θα παραμείνει στο πλευρό μας. Η Ευρώπη θα είναι δίπλα μας, όχι απέναντι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την διάρκεια της ομιλίας στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης που διοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας.

Ο κ. Σχοινάς μιλώντας για την χρηματοδότηση της χώρας από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, είπε ότι αυτή η χρηματοδότηση ανέρχεται γύρω στα 21 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Όπως τόνισε αυτό σημαίνει ότι «περίπου 35.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν στήριξη, περισσότερες από 16.000 θέσεις απασχόλησης και περίπου 8.000 νέοι ερευνητές που εργάζονται σε υποστηριζόμενες οντότητες, πάνω από 26.000 νοικοκυριά θα έχουν πιο οικονομική κατανάλωση ενέργειας, πάνω από 60.000 νοικοκυριά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε συνδέσεις ιντερνέτ υψηλών ταχυτήτων, πάνω από 400.000 μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε νέα ή ανακαινισμένα σχολικά κτήρια, πάνω από 3 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες υποδομές επεξεργασίας πόσιμου νερού».

Επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιγράφοντας την εξέλιξη των χρηματοδοτήσεων είπε ότι στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή πρότεινε κονδύλια συνοχής ύψους 21,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Μιλώντας για τον μελλοντικό σχεδιασμό, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την άποψη να υπάρχουν ορισμένες βασικές προτεραιότητες.

Όπως είπε, βασικό ζήτημα είναι να υπάρξει «προώθηση ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του επιχειρηματικού και του επενδυτικού κλίματος με τομές στη φορολογία, ολοκλήρωση του κτηματολογίου, απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την τάξη στην αγορά ενέργειας».

Επίσης είπε ότι «χρειαζόμαστε μια δημόσια διοίκηση με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία και εντιμότητα. Και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση πρέπει να ολοκληρωθούν».

«Είναι μία μεγάλη εθνική προτεραιότητα γιατί κανένας μας δεν ξεχνάει ότι στην αρχή της κρίσης η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν είχε οργανογράμματα, δεν είχε περιγραφές καθηκόντων για τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν είχε κανένα είδος αξιολόγησης, δεν είχε ορθολογική σχεδίαση του διοικητικού κορμού της χώρας. Αυτό πρέπει τώρα να αλλάξει και θα αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Παράλληλα σημείωσε, ότι η μελλοντική ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί από την περαιτέρω εξομάλυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα, μέσω της εναρμόνισης του πλαισίου αφερεγγυότητας και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Μιλώντας για την περιοχή της Θεσσαλίας ο κ. Σχοινάς είπε ότι «η Θεσσαλία ξέρει από καινοτομία, έχει ευρωπαϊκό ιστορικό, έχει βουλευτές, περιφερειάρχη αλλά και δημάρχους με δυναμική παρουσία στα κέντρα των αποφάσεων».

Αναφορικά με τα έργα που έχουν λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στο έργο της ανασύστασης της Κάρλας που έχει βραβευτεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οδικό έργο στα Τέμπη στον περιφερειακό δρόμο της Λάρισας, ο οποίος ολοκληρώνει τη συνολική αναβάθμιση του οδικού δικτύου Λάρισας – Τρικάλων κ.α.

«Αυτά και παρόμοια έργα συμβάλουν στο να καταστεί η Λάρισα το δεύτερο, μετά την Αθήνα, εμπορευματικό κέντρο (“logistics center”) της χώρας και να αναδειχθεί η περιοχή σε σημαντικό πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις» είπε ο κ. Σχοινάς.

Επίσης σημείωσε ότι η Θεσσαλία έχει λάβει από τις υψηλότερες αποδόσεις των κονδυλίων του Ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με έργα ύψους άνω των 799 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι «χάρη στο Ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα επενδυθούν 110 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών επιχειρήσεων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνω είναι και θα είναι έμπρακτα στο πλευρό της χώρας και της Θεσσαλίας . Ας είναι η επόμενη δεκαετία η πραγματική και καθολική απογείωση της δυναμικής της Ελλάδας, που τόσο στερηθήκαμε, αλλά και τόσο αξίζουμε» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σχοινάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.