Die Welt: «Διχασμένες οι χώρες της ΕΕ ως προς την οικονομική βοήθεια προς Τουρκία»

Die Welt: «Διχασμένες οι χώρες της ΕΕ ως προς την οικονομική βοήθεια προς Τουρκία»

«Διέξοδο από την κρίση που πυροδότησε η απόφαση της ηγεσίας της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες αναζητεί απεγνωσμένα η Ε.Ε. με στόχο τη σταθεροποίηση της Συρίας και την αποτροπή ενός νέου προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη», γράφει η Welt.

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που προκαλούν διχασμό στους κόλπους της ΕΕ, εν αναμονή και της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα: «Τι ύψους πρέπει να είναι η νέα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί στα εδάφη της και κατά πόσον θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εμπλακεί με δυνάμεις ασφαλείας ή ακόμη και την αποστολή στρατιωτών στη βόρεια Συρία για να επιτηρούν μια πιθανή ζώνη ασφαλείας και απαγόρευσης πτήσεων. Από το ΝΑΤΟ, ωστόσο, δεν αναμένεται προς το παρόν κάποια υποστήριξη».

Διχασμένες οι χώρες της ΕΕ για τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τα κράτη της ΕΕ είναι διχασμένα ως προς το ύψος της νέας -παρά τη συνεχιζόμενη απόπειρα εκβιασμού από μέρους του Ερντογάν – οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ φέρονται να υποσχέθηκαν σε εμπιστευτικές συνομιλίες με τον Ερντογάν, ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ έως σχεδόν ένα δισ. ευρώ. «Η Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ασκούν παρασκηνιακά εντατικές πιέσεις για όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωρη βοήθεια προς την Τουρκία και να σταλεί με κάθε ευκαιρία σήμα αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους στην Άγκυρα», γράφει η Welt σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή προσκρούει σε σφοδρές αντιδράσεις π.χ. από τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία.

Γιοχάνες Χαν στην Τουρκία: «Σταματήστε τους εκβιασμούς»
Αλλά και ο Επίτροπος της ΕΕ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να μην περιμένει νέα βοήθεια αν δεν σταματήσει τους εκβιασμούς. «Περιμένουμε να σταματήσει η εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας μέσω της αποστολής προσφύγων προς την κατεύθυνση τς ΕΕ». Τότε θα είναι και η ΕΕ έτοιμη για νέα οικονομική βοήθεια προς υποστήριξη των προσφύγων. Ωστόσο τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατίθενται «αποκλειστικά για το συγκεκριμένο σκοπό και στο μέγιστο μέρος τους μέσω οργανώσεων αργωγής», τόνισε ο Αυστριακός επίτροπος στη Welt.

O Ερντογάν αξιώνει μια πρόσθετη οικονομική βοήθεια, σαφώς υψηλότερη απ’ ό,τι ως τώρα αλλά ο Γιοχάνες Χαν το απορρίπτει και για έναν πρόσθετο λόγο: «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για μια ισόρροπη χρηματοδότηση, που λαμβάνει υπόψη της και σημαντικές χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία – χώρες που έχουν υποδεχθεί σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους σαφώς περισσότερους πρόσφυγες στα εδάφη τους απ’ ό,τι η Τουρκία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εγκώμια Χαν για την Ελλάδα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ
Ο Ευρωπαίος επίτροπος έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας, αλλά και της Frontex για τη συνεπή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και τον θεμέλιο λίθο για μια αλλαγή στάσης», είπε. Αν η ΕΕ καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για μια αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τότε κι αυτοί [οι πολίτες] ίσως να ήταν πρόθυμοι για περισσότερη αλληλεγγύη στην κατανομή εκείνων που χρήζουν προστασίας. «Το θέμα», είπε, «είναι να ξεπεραστεί το τραύμα από τις εικόνες του 2015».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.