ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Σύνοδος Κορυφής: Αξιωματούχος εκτιμά πως η τελική συμφωνία θα έρθει ίσως και μετά τον… Ιούλιο

Σύνοδος Κορυφής: Αξιωματούχος εκτιμά πως η τελική συμφωνία θα έρθει ίσως και μετά τον… Ιούλιο

Πληθαίνουν οι απόψεις που εκτιμούν ότι και η νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αύριο θα περιέλθει και αυτή σε αδιέξοδο.

Οι διαφωνίες για τον τρόπο χρηματοδότησης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας παραμένουν μεγάλες. Ως εκ τούτου, ο πήχης των προσδοκιών είναι πολύ χαμηλός.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες της ΕΕ ίσως χρειαστούν έως το καλοκαίρι ή και ακόμα περισσότερο για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στην αυριανή Σύνοδο, οι «27» αναμένεται να συμφωνήσουν στο να χρησιμοποιήσουν τον κοινό τους προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 για να βοηθήσουν να τονωθεί η ανάπτυξη. Επίσης, αναμένεται ότι θα εγκρίνουν μέτρα άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 500 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο.

Η τελική συμφωνία ενδέχεται και μετά τον Ιούνιο ή Ιούλιο

Ο αξιωματούχος, που μετέχει στην προετοιμασία της Συνόδου, ελπίζει να σημειωθεί πρόοδος τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, το χάσμα των χωρών του Βορρά και του Νότου παραμένει. Οι πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία απορρίπτουν τα αιτήματα για κορωνο-ομόλογα. Η πρόταση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους έρχεται από τον Νότο, με επικεφαλής την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η Κομισιόν, θέλοντας να συμβιβάσει τις δύο πλευρές, έχει προτείνει να διοχετεύσει έως 1,5 τρισ. ευρώ στην οικονομία αντλώντας κεφάλαια με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ωστόσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει «πραγματική απροθυμία» μεταξύ πολλών κρατών-μελών για να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν.

«Αγκάθι» το όποιο Ταμείο Ανάκαμψης

Οι χώρες βρίσκονται αρκετά μακριά από συμφωνία για το μέγεθος που θα πρέπει να έχει το όποιο ταμείο ανάκαμψης, για το εάν θα πρέπει να παρέχει επιδοτήσεις ή εξοφλητέα δάνεια, εάν θα μπορεί να εκδοθεί χρέος καθώς και το ύψος και το είδος αυτού, και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των χωρών.

«Για κάποια κράτη-μέλη είναι σημαντικό να έχουμε επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, ενώ για άλλους μπορεί να είναι μόνο δάνεια. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Είναι ευαίσθητο, είναι μια δύσκολη πολιτικά συζήτηση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Υπάρχει αυτή η παρανόηση ότι ο Νότος θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση της COVID για να φορτώσει τα παλαιά του χρέη στις πλάτες του Βορρά», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ο Βορράς φοβάται ότι η αμοιβαιοποίηση χρέους θα μολύνει τη χρηματοπιστωτική και οικονομική του κατάσταση στο μέλλον μέσω των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον Νότο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.