ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Σε αναταραχή οι Ρώσοι καταθέτες της Κύπρου

Σε αναταραχή οι Ρώσοι καταθέτες της Κύπρου

Στα 15,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο που ενδέχεται να επηρεαστούν από το «κούρεμα» των καταθέσεων που επιβάλλεται με τη συμφωνία στο Eurogroup, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ανατόλι Αξάνοφ του Ρωσικού Συνδέσμου Περιφερειακών Τραπεζών, που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Η εμπιστοσύνη στην Κύπρο ως ασφαλούς προορισμού για τοποθέτηση λεφτών θα μειωθεί στο μηδέν» ήταν η δήλωση του Ανατόλι Αξάνοφ.

Από την άλλη, η ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes επικαλείται στην ιστοσελίδα της εκτιμήσεις που έκανε πέρσι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, ανεβάζοντας τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο στα 19 δισ. ευρώ και στα 12 δισ. το ποσό σε ρωσικές τράπεζες στο νησί. Άλλες εκτιμήσεις που επικαλείται ανεβάζουν τις προσωπικές καταθέσεις Ρώσων στην Κύπρο στα 35 δισ. ευρώ.

«Οι Ρώσοι έχασαν μέχρι 3,5 δισ. ευρώ σε μια μέρα» αναφέρεται σε άρθρο της σύνταξης και προστίθεται ότι η είδηση για φόρο επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες στο 10% έσπειρε τον πανικό ανάμεσα στους Ρώσους επιχειρηματίες.

Η συμφωνία στο Eurogroup προνοεί για τέλος επί των καταθέσεων που κατέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, που ανέρχεται για κάθε ευρώ καταθέσεως μέχρι 100.000 ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα στη χώρα την 17η Μαρτίου 2013, στο 6,75%, και για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 στο 9.99%.

Σύμφωνα με το Interfax, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού τραπεζικού συνδέσμου, Alexander Khandruiev, εισηγήθηκε όπως η Ρωσία διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Κύπρο για να μειωθεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί ο φόρος σε αντάλλαγμα περαιτέρω οικονομικής βοήθειας.

Γράφει ακόμα ότι ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναμένεται στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα και αναφέρει ότι το 2011 η Ρωσία δάνεισε στην Κύπρο 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η Λευκωσία ζήτησε άλλα 5 εκατ., αίτημα που η Μόσχα απέρριψε, θεωρώντας ότι είναι ευθύνη της ΕΕ να βρει λύση στις οικονομικές δυσκολίες του νησιού.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι το Φεβρουάριο ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών αύξησε τις πιθανότητες για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, χαλαρώνοντας τους όρους για το δάνειο του 2011.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.