ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Τρέμουν και επεξεργάζονται σχέδιο αλλαγής όρων!

Τρέμουν και επεξεργάζονται σχέδιο αλλαγής όρων!

Την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του δήλωνε πως η κυπριακή πλευρά, μαζί με την ΕΚΤ και την Κομισιόν προτίμησαν το βάρος της διάσωσης να το πληρώσουν εκτός από τους μεγαλοκαταθέτες και όσοι είχαν «στην άκρη» ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, το πρακτορείο Dow Jones Newswires ανέφερε πως ήδη η Κύπρος και οι μελλοντικοί δανειστές της εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι όροι για τον εφάπαξ φόρο των καταθέσεων.

Οπως αναφέρει το Capital, αξιωματούχος που γνωρίζει την υπόθεση μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, ανέφερε πως το σχέδιο που εξετάζεται επί του παρόντος, θα αφήσει αμετάβλητο το στόχο των εσόδων στα 5,8 δις. ευρώ, αλλά θα επιδιώκει να προστατέψει τους μικρότερους καταθέτες.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται προβλέπει ότι:

  • οι καταθέσεις κάτω των 100.000 θα υποστούν ζημιές κάτω του 5%,
  • οι καταθέσεις από 100.000-500.000 ευρώ θα υποστούν ζημιές μέχρι 10% και οι
  • καταθέσεις πάνω από 500.000 θα υποστούν ζημιές που θα φθάνουν στο 13%.

Παράλληλα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως είναι εφικτό να αλλάξει το αρχικό σχέδιο, σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος επί των Οικονομικών Ολι Ρεν, μιλώντας στους Financial Times ανέφερε ότι οι πιστωτές δεν θα είχαν αντίρρηση σε μια μετατόπιση του βάρους της διάσωσης.

«Εάν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα για την εφάπαξ εισφορά, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, και εάν αυτή έχει την ίδια δημοσιονομική επίπτωση, τότε η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει στο Eurogroup να εγκρίνει μια τέτοια απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο ίδιος αγωνίζεται για βελτίωση των όρων της συμφωνίας, «ήδη μέσα στις επόμενες ώρες». Βέβαια, την ίδια ώρα ο κ. Σόιμπλε δήλωνε πως η κυπριακή πλευρά, όπως και η ΕΚΤ και η Κομισιόν επέμεναν να επιβληθεί φόρος και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και να μην επωμιστούν το βάρος της διάσωσης μόνο οι μεγαλοκαταθέτες.

Reuters: Νέα πρόταση εξετάζει η Κύπρος

Σύμφωνα με το Capital, την πληροφορία ότι ήδη επεξεργάζεται μια νέα πρόταση που θα μετριάζει το βάρος στους μικροακαταθέτες, εκτός από το Dow Jones Newswires, μετέδωσε και το Reuters.

«Η Κύπρος εργάζεται σε μια πρόταση της τελευταίας στιγμής για να μετριάσει την επίδραση για τους μικρούς καταθέτες από μια εφάπαξ εισφορά, εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Το σενάριο που διακινούσε το Reuters ήθελε την επιβολή φόρου 3% για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 12,5% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.