“Έριξαν λάδι στη φωτιά – “Κρέμασαν” την Κύπρο”!

“Έριξαν λάδι στη φωτιά – “Κρέμασαν” την Κύπρο”!

Επικίνδυνη για την εγγύηση των καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτηρίζουν οι Financial Times την απόφαση για επιβολή φόρου στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα παρά το γεγονός ότι θεωρεί νόμιμη την απόφαση αυτή, προσθέτει ότι πρόκειται για «προδοσία» για εκείνους που έχουν να χάσουν τα περισσότερα και τα λιγότερα για να λογοδοτήσουν.

«Αντιμέτωποι με ένα κράτος-μέλος που βυθιζόταν, αντί να ρίξουν στην Κύπρο σωσίβιο, οι ηγέτες της ευρωζώνης πέρασαν μια μυλόπετρα γύρω από το λαιμό της» γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times τονίζοντας ότι εκεί που η ευρωζώνη έδειχνε να έχει μπει σε μια σωστή τροχιά, επέστρεψε στις παλιές της αυταρχικές συνήθειες.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, το γεγονός ότι η παράκαμψη του νομικού καθεστώτος για νομικές διεκδικήσεις από την πλευρά των χρεοκοπημένων οφειλετών πλήττει ουσιαστικά τους απλούς καταθέτες ωφελώντας εκείνους που έχουν περίπλοκες επενδύσεις.

Εναλλακτικά, υποστηρίζει η εφημερίδα, θα έπρεπε να είχε επιβληθεί ζημία σε μεγαλύτερο ποσοστό για τους μεγαλοκαταθέτες, ενώ επισημαίνει ότι η απόφαση ουσιαστικά τορπιλίζει τα σχέδια της ευρωζώνης για μία τραπεζική ένωση και ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα εγγυήσεων για τις καταθέσεις.

«Οι ηγέτες μόλις έριξαν λάδι στη φωτιά» καταλήγει το άρθρο των Financial Times τονίζοντας το πολιτικό ρίσκο που κρύβει η απόφαση αυτή, καθώς η ήπια μεταχείριση των μεγαλοεπενδυτών γίνεται όλο και πιο εκνευριστική για τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.