Γερμανικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα θέλει να δείξει τα δόντια της στην Τουρκία»

Γερμανικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα θέλει να δείξει τα δόντια της στην Τουρκία»

«Διαμάχη για τον ορυκτό πλούτο στη Μεσόγειο: η Ελλάδα θέλει να δείξει στην Τουρκία τα δόντια της» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δημοσιογραφικού Δικτύου Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

Αναφερόμενο στην νέα ένταση στα ελληνουρκικά με φόντο τις επιδιωκόμενες από την Άγκυρα έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, το δίκτυο σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Εγείροντας τις αξιώσεις της η Άγκυρα παραπέμπει σε συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη του 2019 ο πρόεδρος Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό Σάρατζ.

Με τη συμφωνία οι δυο μοίρασαν μεταξύ τους έναν θαλάσσιο διάδρομο μεταξύ των τουρκικών και των λιβυκών ακτών, αδιαφορώντας για τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται εντός αυτού. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία οικειοποιήθηκε περιοχές, οι οποίες βάσει τους διεθνούς δικαίου της θάλασσας ανήκουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας. ΕΕ και ΗΠΑ θεωρούν ότι η τουρκο-λιβυκή συμφωνία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο Ερντογάν όμως δεν φαίνεται να πτοείται. Ήδη στις αρχές του χρόνου προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει ”όσο το δυνατόν ταχύτερα” με τις έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με την οριοθέτηση των 24 οικοπέδων και την παροχή άδειας στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ η Τουρκία προωθεί τώρα τα σχέδιά της. Ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι η Ελλάδα ”θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”. […] Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές στην Τουρκία ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και πως ”δεν θα διστάσει να δείξει στην Τουρκία τα δόντια της”.

[…] Προς το παρόν πρόκειται απλώς για πόλεμο νεύρων. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης εάν η Τουρκία εμφανιστεί στις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές με ερευνητικά και πολεμικά πλοία. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα: ”Είμαστε έτοιμοι για γεωτρήσεις”».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.