Παρίσι: Διαδήλωση αστυνομικών ενάντια στην απαγόρευση ακινητοποίησης υπόπτων με “chokehold”- «Ποιος σφάζει ποιον;»

Παρίσι: Διαδήλωση αστυνομικών ενάντια στην απαγόρευση ακινητοποίησης υπόπτων με “chokehold”- «Ποιος σφάζει ποιον;»

Αστυνομικοί διαδήλωσαν σήμερα στην διάσημη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι και στάθμευσαν δεκάδες οχήματά τους μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου για να διαμαρτυρηθούν κατά της απαγόρευσης ακινητοποίησης υπόπτων με λαβή στον λαιμό (chokehold) και άλλων μεθόδων που προβλέπονται στη διάρκεια συλλήψεων, Οι απαγορεύσεις αυτές εντάσσονται στις κυβερνητικές προσπάθειες καταπολέμησης της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Σε ένα αστυνομικό φορτηγό υπήρχε ένα πόστερ που έγραφε “Καμία αστυνομία, καμία ειρήνη”, ενώ ένα άλλο είχε φωτογραφίες από σοβαρά τραυματισμένους αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας και έγραφε: “Ποιος σφάζει ποιον;”.


Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με τα συνδικάτα των αστυνομικών να ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν σήμερα συνομιλίες με τον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, σχετικά με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις αστυνομικές μεθόδους έπειτα από την ανακοίνωση του υπουργού στις αρχές της εβδομάδας ότι θα απαγορεύεται εφεξής το κεφαλοκλείδωμα στους υπόπτους κατά την σύλληψή τους.

Ο Καστανέρ ωστόσο δεν απαγόρευσε μία άλλη επικίνδυνη τεχνική – την πίεση στο στήθος ενός υπόπτου, η οποία επίσης έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ασφυξία και πιθανό θάνατο.

Οι τεχνικές αυτές έχουν δεχτεί έντονες επικρίσεις μετά τον θάνατο του Φλόιντ, αλλά η γαλλική αστυνομία εκτιμά ότι οι νέοι περιορισμοί είναι υπερβολικοί.

Χθες το βράδυ, σε μια συμβολική κίνηση, αστυνομικοί από το συνδικάτο Unité SGP Police FO ακούμπησαν στο έδαφος τις χειροπέδες τους, έξω από αστυνομικά τμήματα ανά την Γαλλία.

«Θέλουν να μας εμποδίσουν από το να εργαζόμαστε. Ο κ. Καστανέρ φαίνεται να μας άκουσε, αλλά όχι αρκετά», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Ιβ Λεφέμπρ.

Στη Γαλλία έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις έπειτα από τον θάνατο του Φλόιντ και μια ακόμη είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Το αστυνομικό τμήμα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι κάλεσε τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες άλλων επιχειρήσεων σε περιοχές γύρω από την πλατεία της Δημοκρατίας ως την Όπερα να κλείσουν αύριο εξαιτίας του ενδεχόμενου να προκληθούν ταραχές στην διαδήλωση.

Η αστυνομία κάλεσε σήμερα τους καταστηματάρχες να καλύψουν τα παράθυρα των καταστημάτων τους και ζήτησε από τις τοπικές αρχές να απομακρύνουν όποια αντικείμενα μπορούν να πεταχθούν εναντίον επιχειρήσεων.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον θάνατο του Ανταμά Τραορέ, ενός 24χρονου μαύρου Γάλλου, το 2016 σε επιχείρηση της αστυνομίας, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αύριο πορεία από την Πλατεία Δημοκρατίας ως την Όπερα. Σε προηγούμενη ανάλογη διαμαρτυρία τους είχαν προκληθεί επεισόδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.