ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Π. Τζεντιλόνι: «Η Σύνοδος Κορυφής θα συμφωνήσει για το Ταμείο Ανάκαμψης»

Π. Τζεντιλόνι: «Η Σύνοδος Κορυφής θα συμφωνήσει για το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι φαίνεται βέβαιος ότι τελικά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πουν «ναι» στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το πακέτο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί από τις αγορές συνολικά 750 δισεκατομμύρια ευρώ, σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε τέλη Μαΐου από την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, με τις διεργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο πληθαίνουν τα κράτη μέλη που αρνούνται να κάνουν το επόμενο βήμα.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη της Goldman Sachs, σημείωσε ότι είναι «σίγουρος» ότι τα κράτη μέλη τα γεφυρώσουν τις διαφορές τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει δει κάποιο εμπόδιο παρά μόνο «σοβαρή κριτική».

«Αυτό με κάνει να αισθάνομαι ότι υπάρχει διάθεση για συζήτηση», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της πρότασης της Επιτροπής μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά στο τέλος ο κορμός της θα εγκριθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αξιοποιήσει ποτέ τις αγορές σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Οι υποστηρικτές του πακέτου σημειώνουν ότι είναι η σωστή κίνηση σε μια εποχή που όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αγωνίζονται με την κρίση του κορωνοϊού. Οι αντικρουόμενες πλευρές είναι επιφυλακτικές στο να μοιραστεί το χρέος με άλλα κράτη υποστηρίζοντας ότι είναι το λιγότερο υγιές από οικονομικής απόψεως.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή, όπου αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις κάτι το οποίο διαφαίνεται και από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις.

Υπάρχουν επίσης αποκλίσεις σχετικά με το πόσα από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα πρέπει να διανεμηθούν ως επιχορηγήσεις και πόσο ως δάνεια. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δοθούν επιχορηγήσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία και η Ολλανδία προτιμούν το μεγαλύτερο μέρος της βοήθεια να δοθεί σε δάνεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το δίκτυο CNBC, έχουν υπάρξει αρκετές συζητήσεις αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης των κεφαλαίων, με τον ίδιο να σημειώνει ότι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης ισχυρίζονται ότι το τρέχον σχέδιο θα υποστηρίξει κυρίως τις χώρες του Νότου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.