ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα τις καλοκαιρινές προβλέψεις της οικονομίας για την Ελλάδα

Η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα τις καλοκαιρινές προβλέψεις της οικονομίας για την Ελλάδα

Η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα τις καλοκαιρινές προβλέψεις για τις οικονομίες των κρατών-μελών, μεταξύ αυτών, και η Ελλάδα.

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις των κοινοτήτων υπηρεσιών για το επίπεδο της ύφεσης του ελλείμματος και του χρέους, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα (αν και βασίζονται στα τωρινά δεδομένα της κρίσης του κορνοιού) καθώς θα διαμορφώσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η νέα αξιολόγησης της οικονομίας,και θα επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους εάν και εφόσον τεθούν από του δανειστές για το το 2021, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Οι παράμετροι αυτοί θα κρίνουν κατ επέκταση και το αν θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για την Ελλάδα το 2021. Φέτος η χώρα μας δεν περιορίζεται από το στόχο επίτευξης πρωτογενούς ελλείμματος 3,5% του ΑΕΠ, άλλα όπως προαναφέρθηκε, παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Για αυτό οι Θεσμοί φροντίζουν συχνά-πυκνά να τονίζουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, παρακολούθησης των δαπανών και εσόδων κλπ

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρώπη θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν το Eurogroup θα έχει στην διάθεση του όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και τις «παρενέργειες» που υπέστη από τον κορωνοϊό. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε συνέδριο του ΙΟΒΕ πως «τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνει συζήτηση όχι μόνο για τους κανόνες, αλλά και για τους στόχους. Το 2021 δεν θα έχει τελειώσει η κρίση».

Στις ανοιξιάτικες προβλέψεις που είχαν ανακοινωθεί το Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι φέτος στην Ελλάδα η ύφεση θα κυμανθεί στο 9,7%, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα-μέλος, και κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 7,7%. Ως βασικές αιτίες για την συγκεκριμένη τότε εκτίμηση ήταν η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό (του οποίου τα έσοδα κατά 70% αντιστοιχούν στους καλοκαιρινούς μήνες) αλλά και της ύπαρξης πολλών μικρών επιχειρήσεων.

Αντίθετα για το 2021 η Κομισιόν προέβλεπε ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα είναι η ισχυρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη, φτάνοντας στο 7,9% καλύπτοντας σημαντικό μέρος των απωλειών της φετινής χρονιάς. Η ελληνική κυβέρνηση έως τώρα δεν έχει αλλάξει τις αρχικές της εκτιμήσεις πάνω στο ότι η ύφεση φέτος μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 8% (7,9% σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν το Μάιο).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.